Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
x

ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΦΩΤΟ)

Οι λιμενικοί κατάφεραν να συλλάβουν με κινηματογραφικό τρόπο τους λαθρέμπορους με καταδίωξη σε βάρκες μέσα στον ποταμό Έβρο.

Στη σύλληψη πέντε ατόμων 42, 66, 36, 62 και 41 ετών προχώρησαν στελέχη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης αφού όπως διαπιστώθηκε προσπάθησαν να περάσουν στη χώρα μας από την Τουρκία σχεδόν 800 κιλά αχιβάδες, μέσω του ποταμού Έβρου.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και μετά από διακριτική επιτήρηση στο λιμενίσκο του Άη Γιώργη στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν δύο με οδηγούς και επιβαίνοντες τους προαναφερθέντες 66χρονο, 36χρονο, 62χρονο και 41χρονο, οι οποίοι αφού έφθασαν στην περιοχή και αποβιβάστηκαν από τα οχήματα, επιβιβάστηκαν σε δύο σκάφη τύπου «μπλάβα» και κατευθύνθηκαν στην τουρκική πλευρά, όπου με τη βοήθεια άγνωστων ατόμων που βρίσκονταν εκεί, φόρτωσαν σάκους, με ικανή ποσότητα οστράκων και στις δύο μπλάβες. Τα εν λόγω σκάφη επέστρεψαν στο λιμενίσκο του Άη Γιώργη και οι επιβαίνοντες τους, μεταφόρτωσαν το φορτίο της μίας εκ των μπλαβών σε τρίτο όχημα που κατέφθασε στο λιμενίσκο, με οδηγό τον 42χρονο.

Το εν λόγω όχημα ακινητοποιήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης στην  παλαιά εθνική οδού Αλεξανδρούπολης – Φερών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, για περαιτέρω έλεγχο – ζύγιση των ποσοτήτων των οστράκων.

Επιπλέον, στο λιμενίσκο του Άη Γιώργη συνελήφθησαν οι δύο επιβαίνοντες της άφορτης μπλάβας, ενώ οι επιβαίνοντες της φορτωμένης μπλάβας επεδίωξαν να διαφύγουν της σύλληψης, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό, διότι καταδιώχθηκαν από στελέχη του οικείου Λιμεναρχείου που επιβιβάστηκαν στην άφορτη μπλάβα. Οι τέσσερις συλληφθέντες και οι μπλάβες οδηγήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης για περαιτέρω έλεγχο.

Κατόπιν ζύγισης διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 51 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα (ruditapes decussatus), συνολικού βάρους 794 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων  (από 2,5εκ. έως 4εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ.).

Για τα ανωτέρω αλιεύματα δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπρόσθετα, τα σκάφη και το όχημα με τα οποία μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά των οστρακοειδών (μη τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής).

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκάφη και το ΙΧΕ όχημα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ