Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΠΕΤΣΑΣ: ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Έχει πολλά επίπεδα η Τουρκία που μπορεί να προχωρήσει για αποκλιμάκωση και ελπίζουμε να το κάνει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπάρχουν διάφορα που έχει τη δυνατότητα η Τουρκία να επιλέξει για να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και τις ενέργειες που κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για μια ευρύτερη πολυμερή διάσκεψη.

«Άρα, έχει πολλά επίπεδα η Τουρκία που μπορεί να προχωρήσει και ελπίζουμε να το κάνει» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι μια σημαντική ημερομηνία η 13η Σεπτεμβρίου για το νησί και με την ευκαιρία των εορτασμών θα είναι εκεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία και δεν ανησυχούμε για αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας να βγουν σιγά – σιγά στην άκρη» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε τη σύγκληση του North Atlantic meeting -του ανώτατου οργάνου στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο- προκειμένου να θέσει την τουρκική προκλητικότητα.

«Είναι άλλο το επίπεδο των πολιτικών ενεργειών που αναλαμβάνει η Ελλάδα -όπως αυτή του North Atlantic meeting, και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του ΟΗΕ- και είναι άλλο το επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε, υπάρχει ένα έγγραφο στο τραπέζι από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ το οποίο επιδέχεται παρατηρήσεων των πλευρών. «Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και αν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά από την αυριανή συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων» συμπλήρωσε.

Ως προς τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε πως «είμαστε στο επίπεδο που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι να δουν όλη την προετοιμασία που έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας. Και τα σκέλη της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ