Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
x

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ «SPOOK’S» ΤΖΟΖΕΦ ΝΤΙΛΕΙΝΙ

Ο Τζόζεφ Ντιλέινι έγινε γνωστός μέσα από την σειρά νεανικών βιβλίων φαντασίας. Έφυγε στα 77 του χρόνια μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Πέθανε στα 77 του χρόνια ο Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Ντιλέινι, μετά από περιπέτεια που είχε με την υγειά του, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

Ο Ντιλέινι έγινε κυρίως γνωστός μέσα την σειρά νεανικών βιβλίων φαντασίας «Spook’s».

O Τζόζεφ Ντιλέινι γεννήθηκε το 1945 στο Πρέστον του Λανκασάιρ και ήταν καθηγητής αγγλικών. Άρχισε την συγγραφή σε σχετικά μεγάλη ηλικία.

Έπειτα από ένα πρώτο έργο με ψευδώνυμο το 1997, δημοσίευσε τον πρώτο τόμο της σειράς «Spook’s» (το «The Wardstone Chronicles») το 2004, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2014. Έπειτα από αυτή την πρώτη επιτυχία, εγκατέλειψε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και ακολούθησαν άλλοι 12 τόμοι μέχρι το 2017.

Έγραψε επίσης τα «Starblade Chronicles» και πολλών συλλογών διηγημάτων φαντασίας.

«Εμπνεύστηκα από τον Τόλκιν και ήθελα να γράψω όπως εκείνος», είχε δηλώσει. Όμως μετά την απόρριψη πολλών χειρογράφων, προσανατολίστηκε προς τη λογοτεχνία για νέους. «Δεν το μετανιώνω καθόλου», είχε προσθέσει εκφράζοντας τη χαρά του για τα πολλά ταξίδια και τις συναντήσεις με νέους που ακολούθησαν.

Τα βιβλία του, που μεταφράστηκαν σε περίπου 30 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά, πούλησαν περισσότερα από 4,5 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Τα τρία παιδιά του αποχαιρέτησαν με μια ανακοίνωση «έναν συγγραφέα με μια χωρίς όρια φαντασία και έναν θαυμάσιο πατέρα» που τους διηγείτο όταν ήταν παιδιά «τρομακτικές ιστορίες που δεν πρέπει να τις διηγείται κανείς αφού πέσει η νύχτα».

Απέτισαν επίσης φόρο τιμής σε έναν «εξαιρετικά στοργικό άνδρα, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, ιδιαίτερα έπειτα από ένα ποτήρι κρασί», και που είχε συνεχίσει να γράφει «για όσο μπορούσε».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή Φωτογραφίας: The Reader
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ