Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Η επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τοποθέτησή της έκανε λόγο για καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης.

Ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, η ανάγκη για συγκρότηση προοδευτικών συμμαχιών και οι προκλήσεις στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ανοιχτής – δια ζώσης- εκδήλωσης συζήτησης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Μαζί» με ομιλητές την επικεφαλής της παράταξης Κ. Νοτοπούλου, τον Κ. Ζαχαριάδη, βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών-Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον Δήμαρχο Λαρισαίων Α. Καλογιάννη τον πρώην δήμαρχο Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντή ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο Μ.Χατζηγιαννάκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευβοίας και αν.τομ/χης Εσωτερικών, ο Σ.Κουρνούτης εκπρόσωπος του Δ.Σ Νέων Θεσσαλονίκης, η Ρ.Καλφακάκου δημοτική σύμβουλος.

Η επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και χαρακτήρισε το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε «χαριστική βολή» στην Τ.Α.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί ευθεία επίθεση στην αυτοδιοίκηση» τόνισε και έκανε λόγο για «καλπονοθευτικό» σύστημα που στόχο έχει να καταργήσει πλήρως την βούληση των πολιτών καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και των Κοινοτήτων», είπε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίκωση, επέμεινε στην υπεράσπιση της απλής αναλογικής και της εκπροσώπησης των πολιτών και σημείωσε πως η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών. Παράλληλα, έκανε λόγο για παρεμβάσεις στα όρια της εκτροπής υπογραμμίζοντας πως τα δημοτικά συμβούλια μετατρέπονται σε διακοσμητικά όργανα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έφερε ως παράδειγμα τον δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την παράταξη του κ. Ζέρβα ο οποίος «με ποσοστό λιγότερο από 15% και με μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους- ελέω αυτών των κυβερνητικών μεθοδεύσεων- απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις δημοτικές επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα», όπως τόνισε.

«Η κυβέρνηση θέλει τον πολίτη θεατή και όχι συμμέτοχο ή συνδιαμορφωτή» τόνισε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί.

Όπως υποστήριξε, η πανδημία ανέτρεψε μύθους και ιδεοληψίες δεκαετιών και έφερε την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου σκέψης στην ζωή και στην πολιτική και μαζί με αυτό ανέδειξε και τον ξεχωριστό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Τ.Α.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι «είναι καθήκον μας να αναδείξουμε ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και δημοκρατική πρόταση για την Τ.Α του 21ου αιώνα που δεν περιορίζεται να διεκδικεί αλλά να αποφασίζει για την τύχη του τόπου, να υπηρετεί δηλαδή το σκοπό της. Από σήμερα ξεκινάμε ουσιαστικό διάλογο με όλες τις κοινωνικές, αυτοδιοικητικές, προοδευτικές δυνάμεις της πόλης για να συγκροτήσουμε μια πλατιά ανατρεπτική κοινωνική συμμαχία».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια δύναμη στα ευρωπαϊκά Βαλκάνια, μια πόλη εξωστρεφής, ηγέτιδα, αρκεί να συγκροτηθούν συμμαχίες. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και αξίζει καλύτερα τόνισε, ενώ αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο για τους Ο.Τ.Α τον χαρακτήρισε επιστροφή στο παρελθόν. «Τον κ. Βορίδη και τον κ. Μητσοτάκη τους ενδιαφέρει μόνο πώς και ποιοι δήμαρχοι θα εκλεγούν» σημείωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η αποτελεσματικότητα και η κυβερνησιμότητα δεν διατάσσονται. Είπε ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα στηρίξει ευρεία συμμαχικά, προοδευτικά, αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια και ο συντηρητικός αυτοδιοικητικός χάρτης του Μαΐου του 2019 θα αρχίσει να ανατρέπεται».

Ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης χαρακτήρισε νόμο της ΝΔ «αντιδημοκρατική εκτροπή και πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους μη δημάρχους».

Ο κ.Καλογιάννης υπογράμμισε πως πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές τι είδους Τ.Α θέλουμε, πώς οραματιζόμαστε τον ρόλο της, τις ακριβείς της αρμοδιότητες ενώ χαρακτήρισε την απλή αναλογική «δίκαιη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου». Όπως ανέφερε «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την αντιπροσώπευση των κοινωνιών μας στην αυτοδιοίκηση».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ