Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
x

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 31 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ COVID ΖΗΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις τους, έπειτα από τέσσερις παρατάσεις. Μεγάλη η υποστελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών.

Ομόφωνα θετικές είναι όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στην παράταση των συμβάσεων των 31 εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι προσελήφθησαν από το 2021 για την κάλυψη των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του μήνα, ζήτησαν σε πρώτη φάση την παράταση (πέμπτη στη σειρά) των συμβάσεών τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όπως έγινε για τους αντίστοιχους συμβασιούχους σε δομές του υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, αναδείχτηκε το ζήτημα της δραματικής υποστελέχωσης των περιφερειακών υπηρεσιών στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των 21 από τους 31 συμβασιούχους (πρόκειται για όσους προσέφυγαν δικαστικώς με ασφαλιστικά μέτρα), Δημήτρης Δελητζάκης, "εκτός από τα θέματα covid, για τα οποία προσληφθήκαμε, κληθήκαμε όλο αυτό το διάστημα να καλύψουμε και τακτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε δικαστικά στις 18 Μαΐου για να μη λήξουν οι συμβάσεις μας στο τέλος του μήνα και τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 29 Ιουνίου. Εφόσον μέχρι τότε το υπουργείο Εσωτερικών δώσει παράταση θα αποσύρουμε τα ασφαλιστικά μέτρα. Ζητούμε τη στήριξη της Περιφέρειας".

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Περιφέρειας, Δημήτρης Βαζούρας, έθεσε το θέμα της υποστελέχωσης των περιφερειακών υπηρεσιών ζητώντας να παραμείνουν οι 31 συμβασιούχοι στις θέσεις τους. "Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι τεράστια. Την τελευταία δεκαετία και περισσότερο δεν έχουν γίνει προσλήψεις, παρά μόνο ελάχιστες και κάποια άτομα ήρθαν μέσω κινητικότητας. Σε σχέση με το 2011 έχουν μείνει λιγότεροι από τα δύο τρίτα των εργαζομένων".

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: "παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Ήδη κινηθήκαμε πριν από εσάς για σας. Ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έθεσα το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ και έχουμε αποστείλει μέσω του ανώτατου συλλογικού οργάνου των 13 Περιφερειών της χώρας αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για να παραταθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις. Η πανδημία επιμένει και εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και νέα κύματα. Δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς τους εργαζόμενους που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των ζητημάτων της πανδημίας. Όσον αφορά στην υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι κυρίαρχο ζήτημα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλες τις Περιφέρειες, το οποίο έχω θέσει στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, που όμως κώφευσαν τελείως. Δεν προχώρησε τίποτα. Το πρόβλημα είναι οξύ σε όλες τις Περιφέρειες. Στην Κεντρική Μακεδονία είμαστε στο όριο της λειτουργίας μας, σε άλλες Περιφέρειες έχουν ξεπεράσει το όριο εύρυθμης λειτουργίας τους. Είχαμε τη διαβεβαίωση της σημερινής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις εντός μάλιστα του 2022 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Το έθεσα ως θέμα πριν από περίπου ένα μήνα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι η σχετική διαδικασία προχωράει. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά είναι μια αρχή. Πιέζουμε ειδικά για προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Είμαστε δίπλα στους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους και προσδοκούμε θετική εξέλιξη τις επόμενες μέρες".

Οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν στο σύνολό τους υπέρ της παράτασης, αλλά και της υπογραφής συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους 31 εργαζόμενους, ενώ ζήτησαν να γίνουν προσλήψεις και μάλιστα μαζικές, μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις οργανικές θέσεις των περιφερειακών υπηρεσιών, με μόνιμο προσωπικό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ