Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΕΘ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Ο κόσμος επέστρεψε στη ΔΕΘ, που επί 9 ημέρες έδωσε τον παλμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μια ατμόσφαιρα γιορτής και πλούσιων επιχειρηματικών επαφών

Πάνω από 200.000 επισκέπτες υποδέχθηκε η 86η ΔΕΘ από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, θυμίζοντας επισκεψιμότητες προ πανδημίας και επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ως του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος στη χώρα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε 212.363, σημαντικά αυξημένος έναντι της 85ης ΔΕΘ, ενώ προσέγγισε τα επίπεδα του 2019. Ο κόσμος επέστρεψε στη ΔΕΘ, που επί εννέα ημέρες έδωσε τον παλμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, αλλά και πλούσιων επιχειρηματικών επαφών.

Η 86η ΔΕΘ ήταν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά αναβαθμισμένη, με τον αριθμό των εκθετών να προσεγγίζει τους 1.500 και τις διεθνείς και κρατικές συμμετοχές να ανέρχονται σε 19, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ υπό την ομπρέλα της ΚΕΕΕ και 46 Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στη διοργάνωση 343 επιχειρήσεις. Ξεχωριστές παρουσίες είχαν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.

Πόλο έλξης αποτέλεσε το περίπτερο 13 της Τιμώμενης Χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ήταν διαρκώς ασφυκτικά γεμάτο τόσο από απλούς επισκέπτες που παρακολουθούσαν ενθουσιασμένοι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων όσο και από επιχειρηματίες που διερευνούσαν πεδία συνεργασίας με τις 65 επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των ΗΑΕ. Μάλιστα, ο αριθμός των επιχειρηματικών ραντεβού μεταξύ αραβικών και ελληνικών επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 1.000, με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Πολλές εκ των συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτός του αρχικού προγράμματος, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρηματικές επαφές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνάφθηκαν και πολλές συνεργασίες με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχαν στην 86η ΔΕΘ προήλθαν από τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων-ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real-estate κα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Αυτού Εξοχότης Abdulla bin Touq Al Mari. Την ίδια ώρα πλούσιο ήταν το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της Τιμώμενης Χώρας, με παραδοσιακούς χορούς, τοπική γαστρονομία και παρουσίαση ιερακοθηρίας, όπου τα βασιλικά γεράκια έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Αθρόα ήταν η προσέλευση και στο Επετειακό Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που εντυπωσίασε με τη διαδραστικότητα και τον πλούτο των εκθεμάτων. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι εκδηλώσεις συγκίνησης από ανθρώπους που βρέθηκαν στο περίπτερο 6. Η πρώτη θεματική του αφιερώματος ήταν το οπτικοακουστικό αφιέρωμα «ΑΙΩΝ… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», που διοργάνωσε η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Υπεύθυνος για την ιστορική επιμέλεια και τη συλλογή του αρχειακού υλικού ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Βλάσης Βλασίδης, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκε στον συνθέτη, κ. Γιάννο Αιόλου, ενώ η επιμέλεια-σκηνοθεσία-τεχνική σύνθεση ήταν της N-CODE ΕΠΕ Οπτικοακουστικές Παραγωγές. Η δε ιδέα και η παραγωγή ήταν της ΔΕΘ-Helexpo. Στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος αναπτύχθηκε η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης». Η μελέτη του υλικού της έκθεσης στηρίχθηκε σε μια πολυμελή, διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συντελεστών.