Τρίτη 17 Μαΐου 2022
x

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΔΑΣΗ

Ο ΕΟΣ Κατερίνης κάνει λόγο για «εσφαλμένη και άδικη» απόφαση, τονίζοντας πως επιφέρει σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Την αντίθεσή του με την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές εκφράζει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κατερίνης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εσφαλμένη και άδικη», που «τεκμηριώθηκε με ανεπαρκή δεδομένα».

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συμπεριλαμβάνουν και την ορειβατική δράση σε όλη την ορεινή επικράτεια» αναφέρει ο ΕΟΣ Κατερίνης επισημαίνοντας πως «αναλογιζόμαστε και σεβόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και η ορειβατική κοινότητα είναι πρόθυμη να συνταχτεί με την προσπάθεια όλων ώστε να περιοριστεί αυτή η καταστροφική λαίλαπα. Για αυτό μέχρι και σήμερα αθόρυβα βρισκόμαστε σε κάθε δύσβατο σημείο του Ολύμπου και των Πιερίων. Ωστόσο θεωρούμε εσφαλμένη και άδικη την απόφαση απαγόρευσης καθώς τεκμηριώθηκε με ανεπαρκή δεδομένα».

Η Ορειβασία, τονίζει ο Σύλλογος, είναι μια κατεξοχήν δραστηριότητα η οποία ασκείται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου χωρίς να επιβαρύνει το οικοσύστημα.

«Τα μέλη μας με την άνετη προσέγγιση  τους στο βουνό και στο δάσος λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φροντίζουν για την πυροπροστασία τους κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και συμμετέχουν όποτε χρειαστεί, επικουρικά των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών στις πυροσβέσεις των δασών της περιοχής μας, Ολύμπου και Πιερίων» προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Επιπλέον, τα μέλη μας  χάρη στην ιδιαιτερότητα της δράσης των και της εκπαίδευσης των, μπορούν πολύ εύκολα να βρίσκονται και να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε πάντα τον ορεινό όγκο που διασχίζουν. Το γεγονός ότι με ένα sms δέκα εκατομμύρια Έλληνες βγαίνουν καθημερινά από το σπίτι και συνωστίζονται στα πάρκα, ενώ η επίσκεψη στους κατεξοχήν επισκέπτες του βουνού απαγορεύεται να πάνε στο δάσος, εγείρει εύλογα ερωτήματα και αναρωτιόμαστε αν η απαγόρευση κρύβει και αντιορειβατικές προθέσεις. Η ορειβασία είναι δράση που εξασκείται με ασφάλεια και νομίζουμε ότι ο καθένας εξ υμών είναι θεματοφύλακας του φυσικού πλούτου αφού είναι το πεδίο δράσης του».

«Η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία, η οποία ήδη δοκιμάζεται  λόγω πανδημίας Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την επαναξιολόγηση της απόφασης και ζητάμε από την πολιτεία να άρση των μέτρων απαγόρευσης» καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ