Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
x

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ JAPONICA PARTNERS ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΩ «ΑΥΓΗΣ»

«Εξαγορά ψήφων ο "μποναμάς Τσίπρα" από μια κυβέρνηση που καταρρέει», λέει και υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι

Μύδρους κατά της κυβέρνησης για τον μποναμά που μοίρασε στους συνταξιούχους εξαπολύει με πληρωμένη καταχώρηση στην Αυγή της Κυριακής ο Πολ Καζάριαν, ο 61xρονος ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Japonica Partners, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης της Goldman Sachs.

Η ολοσέλιδη καταχώρηση του 61χρονου Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή που δημοσιεύεται στη σελίδα 7 της κυριακάτικης έκδοσης της Αυγής τιτλοφορείται «Μια όχι έξυπνη χριστουγεννιάτικη πληρωμή 600 εκατ. ευρώ σε συντάξεις».

Στο κείμενό του, σύμφωνα με το protothema.gr, ο Καζάριαν δηλώνει «ειλικρινής φίλος της Ελλάδος» και υποστηρίζει ότι με τον «μποναμά Τσίπρα» οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι υποστηρίζοντας ότι «όταν καταλαβόυν τα στοιχεία πίσω από μια προσπάθεια να αλλάξουν οι τίτλοι στα ΜΜΕ με συναισθηματικά φορτισμένα σλόγκαν» θα δουν ότι «τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι έξυπνες και είναι τεράστια καταστροφικές οικονομικά».

«Και αυτοί που συμβούλεψαν την κυβέρνηση γι' αυτό θα καταλάβουν γιατί το ξόδεμα 600 εκατ. ευρώ θα τους κοστίσει μεγαλύτερες απώλειες ψηφοφόρων το 2017 από ό,τι θα κερδίσουν με την πληρωμή (αν κερδίσουν νέους ψήφους)» προσθέτει ο Καζαριάν.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν μια προσπάθεια "αγοράς" ψήφων για μια κυβέρνηση που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και καταρρέει».

Στη συνέχεια παραθέτει πέντε λόγους για τους οποίους η καταβολή του μποναμά Τσίπρα δεν ήταν έξυπνη αλλά αντίθετα καταστροφική οικονομικά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Έχει γίνει παράλειψη στοιχείων. Ξέχασαν να πουν ότι χρωστάνε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή αυτή ισοδυναμεί με το 20% του μικρού "μαξιλαριού" που έχει η κυβέρνηση. Το χρέος της κυβέρνησης θα αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ. Η πληρωμή αυτή θα δημιουργήσει μια αίσθηση ετήσιας παράδοσης. Η υποχρέωση από αυτό το σχήμα αγοράς ψήφων είναι της τάξης του 6% του ΑΕΠ που αδυνατίζει τη συζήτηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% ή 2%

2. Καμία συζήτηση για τις εναλλακτικές επιλογές: Δεν έγινε καμία συζήτηση για το πώς τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν δπανηθεί για δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία των νέων που αγγίζει το 50%. Ήταν αυτή η κίνηση η καλύτερη χρήση που θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση για αυτά τα 600 εκατ. ευρώ;

3. Λάθος ισχυρισμοί: Ο Καζαριάν υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη ή με τον εσφαλμένο ισχυρισμό ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα (που σιωπηρά λέει στον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ τόκων) ή με την αυτοκαταστροφική ρητορική της ελεημοσύνης ή προκειμένου να δικαιολογήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας από την ευρωζώνη στο όνομα της αλληλεγγύης.

4. Αγνοήθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Η Ελλάδα λαμβάνει 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, γλιτώνει 8 δισ. ευρώ σε τόκους και έχει λάβει 25 δισ. ευρώ ελάφρυνση χρέους το 2015 και το 2016. Αυτές οι τρεις μορφές βοήθειας αθροίζονται σε 22 δισ. ευρώ το 2016. Κανείς Έλληνας πολιτικός δεν είχε το θάρρος να πει στους ψηφοφόρους ότι αυτοί οι αριθμοί ισοδυναμούν με το 12% του ΑΕΠ. Ναι, το 12% του ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το 2016 για την Ελλάδα και ούτε ένα απλό ευχαριστώ

5. Το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα: Για άλλη μια φορά βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες μιας κυβέρνησης που αρνείται να χρησιμοποιήσει έναν διεθνή ισορροπημένο προϋπολογισμό ή τη βοήθεια εξειδικευμένων οικονομικών συμβούλων. Ο Καζαριάν επαναφέρει τη θέση του οτι με κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους αυτό δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ. «Αυτή η υπερεκτίμηση που την έχω αποκαλέσει το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα, διαιωνίζει την ψυχολογία του θύματος για την Ελλάδαα και απομακρύνει την προσοχή από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής απροσεξίας εμποδίζουν την Ελλάδα να κερδίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φορολογουμένων και των παγκόσμιων αγορών» καταλήγει ο Καζαριάν καλώντας την κυβέρνηση εφεξής να δέχεται τη συμβουλή εξειδικευμένων συμβούλων.

Η επιστολή όπως δημοσιεύθηκε στην Αυγή έχει ως εξής:
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ