Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΡΕΤΣΟΥ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ά Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «προτεραιότητά μας η τουριστική ανάπτυξη να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

«Προτεραιότητά μας η τουριστική ανάπτυξη να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης και αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη χθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σχετικά με το θέμα της Μαρίνας Αρετσούς και του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε ακόμη: Μαρίνα Καλαμαριάς: Να παγώσει το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ ζητεί ο δήμος

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επεσήμανε πως η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, των μαρινών, των λιμενικών υποδομών και του γιώτινγκ ήταν πάντα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που συμβάλλει στην ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «το στρατηγικό πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης, δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και δεν μπορεί να καθορίζεται από τα επενδυτικά συμφέροντα και τα υπερκέρδη των ιδιωτών».

Σχετικά με τη μαρίνα της Αρετσούς, η βουλευτής υπογράμμισε πως η ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ είναι απαράδεκτη και ως τέτοια πρέπει να απορριφθεί, διότι προβλέπει μια «αξιοποίηση» με πολλαπλές χρήσεις γης, ξενοδοχείο και κατοικίες υψηλής όχλησης, και μεγάλη μείωση του ελεύθερου δημόσιου χώρου. Άλλωστε, συνέχισε η κ. Νοτοπούλου, το ΤΑΙΠΕΔ αγνοεί προκλητικά την τοπική κοινωνία, και ΔΕΝ παρουσιάζει καμία τεχνοοικονομική και ορθή περιβαλλοντική τεκμηρίωση.

«Η ΣΜΠΕ είναι προδήλως αντιπεριβαλλοντική, αντιαναπτυξιακή, αλλά και αντιτουριστική, διότι δημιουργεί μια «περίκλειστη» οικονομική δραστηριότητα, εντός των «τειχών» της μαρίνας, χωρίς αυτή να διασυνδέεται με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Εγκλωβίζει δηλαδή την τουριστική δραστηριότητα εντός της μαρίνας και συνεπώς δεν επιτυγχάνεται καμία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής», επεσήμανε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως:

«Η μαρίνα θα πρέπει να έχει ως βάση σχεδιασμού τους άξονες της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής βιωσιμότητας και της διασφάλισης του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους».

Παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης με μια ενιαία προσέγγιση.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου πρότεινε μετά την απόρριψη της υφιστάμενης ΣΜΠΕ και πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, την εκπόνηση μια μελέτης βιωσιμότητας και κόστους-οφέλους, που θα καταδείξει τις χρήσεις εκείνες που είναι οι ενδεδειγμένες για την επίτευξη των ανωτέρων στόχων έτσι ώστε η ΣΠΜΕ να απαντά με ρεαλισμό στα επίδικα που θέτει η τοπική κοινωνία για την αναβάθμιση της μαρίνας.

«Η μαρίνα, η τουριστική ανάπτυξη, αν δεν είναι σε ισορροπία με την τοπική κοινωνία, αν δεν αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, αν δε λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένη να αποτύχει», κατέληξε η Κατερίνα Νοτοπούλου και . κάλεσε, τέλος, το δήμαρχο Καλαμαριάς και τους βουλευτές, να δεσμευτούν πως θα κάνουν «ότι χρειάζεται προκειμένου να σώσουμε την Καλαμαριά και να προστατεύσουμε το μέλλον της!» .
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ