Τρίτη 24 Μαΐου 2022
x

NOEMA: ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ… ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Το νεότευκτο οινοποιείο NOEMA, υπό την ομπρέλα της Symposium Cellars, αποτελεί εγχείρημα του Αμερικανού επενδυτή της Ευρωσύμβουλοι, David Wittig

Η φιλοσοφία του έγκειται στο να αποτυπώσει στα κρασιά του τη δυναμική της ποικιλίας, δίνοντάς της ένα… νόημα και δημιουργώντας ακόμα και νέες εκδοχές της. Αυτή ακριβώς η οπτική αποτυπώνεται και στο όνομά του, NOEMA, που εδώ και λίγο καιρό ακούγεται όλο και περισσότερο στην κοινότητα των οινόφιλων. Το οινοποιείο NOEMA, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Symposium Cellars, συμπυκνώνει τα οινικά του νοήματα με εφαλτήριο το Ξινό Νερό της Φλώρινας και αποτελεί εγχείρημα ενός Αμερικανού επενδυτή, του David Wittig, μετόχου εδώ και μερικά χρόνια της «Ευρωσυμβούλοι», που μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ από το 2014 και έχει μάλιστα βαφτιστεί και χριστιανός ορθόδοξος. Τόσο η δική του αγάπη όσο και αυτή του γιου του για το κρασί ήταν που τον ώθησαν να δημιουργήσει το NOEMA Winery.

Το NOEMA άρχισε να λειτουργεί μόλις τον Μάρτιο, με κάποιες πρώτες, πειραματικές προσπάθειες να γίνονται το 2021, με αποτέλεσμα πλέον να έχει τοποθετήσει στην αγορά δύο ετικέτες ΠΟΠ κρασιών: το Eruption, ένα ροζέ από 100% ξινόμαυρο και το Invicta, ερυθρό με παλαίωση 8 μηνών στο βαρέλι. Προσεχώς δε θα κυκλοφορήσει τη σειρά Noema από τον τρύγο του 2022, η οποία θα περιλαμβάνει τρεις ετικέτες.

Για την ώρα η παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται σε 25.000 φιάλες σε ετήσια βάση, ενώ στόχος είναι να αυξάνεται κατά 20% κάθε χρόνο. Ήδη μάλιστα ξεκίνησε τις πρώτες του εξαγωγές σε Καναδά και Αγγλία, ενώ ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι η βασική του προτεραιότητα, με στόχο να ξεπεράσει το 60% του τζίρου του. Για τις ανάγκες της οινοποίησης το νέο οινοποιείο συνεργάζεται με αμπελουργούς της περιοχής του Αμυνταίου και ομάδα οινολόγων, ενώ για την ώρα αξιοποιεί τις υποδομές ενός γειτονικού οινοποιείου, μέχρις ότου οι επισκέψιμες εγκαταστάσεις του στο Ξινό Νερό ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα.