Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
x

NIRVANA: ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ NEVERMIND ΜΗΝΥΕΙ ΤΗ ΜΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ενάγων υποστηρίζει επίσης ότι το συγκρότημα πήρε πίσω την υπόσχεση πως δε θα φαίνονταν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο του άλμπουμ.

Ο Σπένσερ Έλντεν φωτογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1991, σε ηλικία 4 μηνών, σε μία πισίνα της Καλιφόρνια για το εξώφυλλο του Nevermind. Λίγες ημέρες πριν το διάσημο… μωρό υπέβαλε μήνυση κατά του συγκροτήματος Nirvana για παιδική πορνογραφία.

Το εξώφυλλο του εμβληματικού άλμπουμ απεικονίζει ένα γυμνό βρέφος μέσα σε μια πισίνα. Η εικόνα έχει γενικά γίνει κατανοητή ως δήλωση για τον καπιταλισμό, καθώς το μωρό προσπαθεί να πιάσει ένα αγκιστρωμένο δολάριο. Οι μη σεξουαλικές γυμνές φωτογραφίες βρεφών δεν θεωρούνται παιδική πορνογραφία σύμφωνα με το νόμο.

Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Λούις, δικηγόρος του Έλντεν, υποστηρίζει ότι η εικόνα περνάει τα όρια της παιδικής πορνογραφίας, υπογραμμίζοντας ότι η προσθήκη χρημάτων στο πλάνο κάνει το μωρό να φαίνεται «εργαζόμενο στη βιομηχανία του σεξ». Το συγκρότημα, ο φωτογράφος και οι δισκογραφικές εταιρείες «εμπορεύτηκαν σκόπιμα την παιδική πορνογραφία του Σπένσερ και εκμεταλλεύτηκαν τη φωτογραφία για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος τους» ισχυρίζεται στη μήνυσή του.

Ο ενάγων υποστηρίζει επίσης ότι το συγκρότημα πήρε πίσω την υπόσχεση πως δε θα φαίνονταν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Η οικογένεια του βρέφους είχε λάβει μόλις 200 δολάρια για τη βουτιά των 15 δευτερολέπτων στην πισίνα.

Η αναδημιουργία του εξωφύλλου 25 χρόνια μετά

Το 2016, ο 25χρονος τότε Έλντεν αναδημιούργησε το εξώφυλλο για να αποτίσει φόρο τιμής στο ρεκόρ επιτυχίας. «Είπα στο φωτογράφο: ‘Ας το κάνουμε γυμνό’. Αλλά σκέφτηκε ότι θα ήταν περίεργο, έτσι φόρεσα το σορτσάκι μου» είχε δηλώσει για τη φωτογράφηση ο Έλντον.

Πηγή: Καθημερινή πληροφορίες από Variety
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ