Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
x

NICHOLAS WINTON: Η GOOGLE ΤΙΜΑ ΜΕ DOODLE ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗ

Ο Βρετανός Σερ Νίκολας Γουίντον ίδρυσε έναν οργανισμό για τη διάσωση παιδιών Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Επέβλεψε τη διάσωση 669 παιδιών.

Στον Βρετανό ανθρωπιστή Nicholas Winton (Νίκολας Γουίντον) είναι αφιερωμένο σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου το Doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 111 ετών από τη γέννησή του.

Ο Σερ Νίκολας Γουίντον ίδρυσε έναν οργανισμό για τη διάσωση παιδιών από τη ναζιστική Γερμανία.

Γεννημένος στη νοτιοδυτική Γερμανία το 1909 από Γερμανο-Εβραίους γονείς που αργότερα μετανάστευσαν στη Βρετανία, ο Γουίντον επέβλεψε τη διάσωση 669 παιδιών, τα περισσότερα από οικογένειες Εβραίων, από την Τσεχοσλοβακία την παραμονή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γουίντον βρήκε σπίτια για τα παιδιά και φρόντισε για την ασφαλή μετακίνησή τους στη Βρετανία.

Αυτή η επιχείρηση αργότερα έγινε γνωστή ως τσεχικό Kindertransport (στα γερμανικά μεταφορά παιδιών).

Η δουλειά του πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο για πάνω από 50 χρόνια, μέχρι το 1988 όταν προσκλήθηκε στο BBC, όπου επανενώθηκε με πολλά από τα παιδιά που είχε σώσει.

Το 2003, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ για «υπηρεσίες προς την ανθρωπότητα, για τη διάσωση παιδιών Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία».

Στις 28 Οκτωβρίου 2014, του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Ο Γουίντον, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «Βρετανός Σίντλερ», πέθανε το 2015 σε ηλικία 106 ετών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ