Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
x

ΝΕΟ ΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΙ ΣΤΑ 400 ΕΥΡΩ Η ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί το κύμα ανατιμήσεων, αυτό μπορεί να εκτινάξει ακόμη και πάνω από τα 0,60 ευρώ την κιλοβατώρα.

Στα 394 ευρώ η μεγαβατώρα θα σκαρφαλώσει σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθώντας το ευρωπαϊκό ξέσπασμα τιμών που σημαδεύει το φετινό καλοκαίρι και δείχνει το βάθος της ενεργειακής κρίσης.

Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη τιμή στην αγορά επόμενης μέρας θα αγγίξει τα 490 ευρώ η μεγαβατώρα και η μικρότερη τα 320 ευρώ/MWh με το φυσικό αέριο να συμμετέχει κατά 45% στο ενεργειακό μείγμα, με 25%, 5% οι ΑΠΕ και 10,26% ο λιγνίτης.

Αν οι τιμές αυτές διατηρηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα, τότε θα μιλάμε για νέο σοκ από τον Σεπτέμβριο στους οικιακούς προϋπολογισμούς καθώς το κύμα των ανατιμήσεων θα είναι δύσκολο να μετριαστεί ακόμη και με τις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις που τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Δαιβάστε επίσης - Πώς η ξηρασία αυξάνει και άλλο την τιμή του ρεύματος - Η κατάσταση στην Ελλάδα

Με την αγωνία της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου, στην κυβέρνηση γράφουν και ξαναγράφουν τα μέτρα για το νέο γύρο κρατικής στήριξης που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μέσα από τον μηχανισμό της επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1 Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποσυνδέσει τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου από την χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συγχρόνως να αντλήσει «στην πηγή» τα υπερκέρδη των παραγωγών.

Όμως παρά το θετικό ταμείο που κάνει ο νέος μηχανισμός, για να παραμείνει η τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,16 ευρώ που είναι ο κυβερνητικός στόχος, θα χρειαστεί η συνεισφορά και του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά αν συνεχιστεί το κύμα ανατιμήσεων που στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να εκτινάξει ακόμη και άνω από τα 0,60 ευρώ την κιλοβατώρα. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι τα τέλη του έτους, ανεβάζοντας τις επιδοτήσεις ακόμη και στα επίπεδα του 1,5 δισ ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ