Τρίτη 18 Μαΐου 2021
x

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 4.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 100.000 και από αυτούς οι 10.800 αφορούν στους κλάδους του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Νέα πακέτο στήριξης για κλειστές επιχειρήσεις τον μήνα Απρίλιο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 100.000 και από αυτούς οι 10.800 αφορούν στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Oι υπόλοιποι αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης θα γίνει εντός Μαΐου, διευκρίνισε ο υπουργός, μετά την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής 7.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

είναι μη επιστρεπτέα,

είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών, σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα 7, για την οποία η υποβολή αίτησης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και η καταβολή θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου

Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.

Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.

Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ