Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
x

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΨΑΧΝΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν επεδίωξε τη δημοφιλία, όσο τον σεβασμό του ελληνικού λαού, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Τα «σημαντικά επιτεύγματα» της μακράς πολιτικής πορείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η αναγνώριση της αξίας του από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ιδίως από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Επισήμανε ακόμη ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν επεδίωξε τη δημοφιλία, όσο τον σεβασμό του ελληνικού λαού». «Δεν έψαχνε το χειροκρότημα, ήθελε όμως την αναγνώριση των επιχειρημάτων του. Απευθυνόταν περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι» είπε.

Πρόσθεσε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέδειξε γενναιότητα και συνέπεια στις πρωταρχικές του αξίες θυμίζοντας τη δήλωσή του πως «ξεκίνησε φιλελεύθερος και τερματίζει φιλελεύθερος» αλλά και πως, όπως ο ίδιος είχε πει, «δεν συμβιβάστηκε και δεν κορόιδεψε ποτέ».

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος παρατήρησε πως «ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην Ολομέλεια». «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές» ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο εκλιπών «οδήγησε τη ΝΔ σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες και στο πρωτοφανές 47% χωρίς να λαϊκίσει ή να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ειδική μνεία και στη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού «στην εθνική συμφιλίωση, στην άρση των διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου και στο οριστικό τέλος του αντιδεξιού συνδρόμου».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του εκλιπόντος ως πρωθυπουργού τονίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Απαριθμώντας τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του σημείωσε πως αν και ο ίδιος δεν είναι «ο πιο αντικειμενικός κριτής» δεν μπορεί να αμφισβητηθούν τα εξής επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.

«Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Είπε ακόμη πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός». «Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» υπογράμμισε.

«Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ότι ‘το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές’. Με την έννοια αυτή, ο Κ. Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία του κατοικία» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ