Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
x

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε θέση για τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μετά τις κυρώσεις που εφαρμόζονται στην ΕΕ για συγκεκριμένους ολιγάρχες από τη Ρωσία

Θέση για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις κυρώσεις που εφαρμόζονται για τους ολιγάρχες από τη Ρωσία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόϊτερ.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε για τους σημαντικούς Ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι αυτούς και τις επενδύσεις τους.

Ο πρωθυπουργός σημειώσε ότι «πρέπει να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι ότι υπάρχει λίστα προσώπων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική των κυρώσεων. Και είναι Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα».

Ξεκαθάρισε όμως ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν όλες τις ρωσικές επενδύσεις, ούτε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές. «Σας απάντησα με απόλυτη σαφήνεια, αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι είναι στις λίστες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στο εάν είναι «καλοδεχούμενοι» οι υπόλοιποι Ρώσοι επενδυτές που δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις ο πρωθυπουργός σημειώσει ότι «το "καλοδεχούμενοι" είναι μια σχετική έννοια όταν κάποιος δεν μπορεί καλά-καλά να ταξιδέψει. Έτσι δεν είναι; Γιατί αυτή τη στιγμή οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν επιβληθεί είναι τόσο δρακόντειοι που ουσιαστικά η Δύση επέλεξε να κόψει τις οικονομικές της σχέσεις συνολικά με τη Ρωσία».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς θα έχει συνέπειες και στις ρωσικές επενδύσεις στην πατρίδα μας. «Θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, θα έχει συνέπειες στο εμπόριο, λιγότερες συνέπειες από ό,τι θα έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είμαστε τόσο εκτεθειμένοι στη Ρωσία, αλλά να μην έχουμε καμία αμφιβολία -θα συζητήσουμε φαντάζομαι και τα οικονομικά στη συνέχεια- ότι θα υπάρχουν συνέπειες από αυτή την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ