Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
x

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Οι επιπτώσεις του πολέμου και το μέλλον της Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με τον Ε. Μυτιληναίο και τον Φ. Φουκουγιάμα

Η Ρωσία είναι πολύ σημαντική στον ενεργειακό τομέα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίζονται ανυπέρβλητα προβλήματα, δήλωσε από το βήμα του 26ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Να είμαστε σαφείς αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης: Μετά τον πόλεμο η Ευρώπη βασίστηκε από τη μια στις υπηρεσίας ασφάλειας που τις πρόσφεραν οι ΗΠΑ σχεδόν δωρεάν κι από την άλλη στη φθηνή ρωσική ενέργεια. Και έτσι οι Ευρωπαίοι ευημέρησαν τα τελευταία 50 χρόνια, έζησαν αυτό που λέμε τον χρυσό αιώνα της Ευρώπης. Τώρα η φτηνή ενέργεια ανήκει στο παρελθόν, όπως και η αμερικανική ασφάλεια δίχως κόστος», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι για την επιτάχυνση των έργων πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη υπάρχει ένα χρονικό κενό 2-3 χρόνων μέχρι την ολοκλήρωσή τους. «Η Κομισιόν πιέζει κι αυτό το κενό είναι μια παγίδα θανάτου για την Ευρώπη», μη αποκλείοντας να υπάρχει και χειρότερο σενάριο.

Αναφέρθηκε επίσης στα ερωτήματα που υπάρχουν για την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, σημειώνονται ότι «έγιναν πολλά λάθη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μας επιτράπηκε να κάνουμε επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο. Αδιαφορήσαμε για την επάρκεια του εφοδιασμού, έχουμε παραμελήσει πλήρως την ασφάλεια των προμηθειών και όλοι παραπονιούνται ότι δεν είμαστε αρκετά πράσινοι. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την επάρκεια και την ασφάλεια του εδοφιασμού, ενώ είναι περιττό να πω τι συμβαίνει με τις τιμές, διαβάζετε τι γίνεται».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η τιμή του φυσικού αερίου ήδη προσεγγίζει τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν προ κρίσης ήταν 20 ευρώ, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού αερίου. Για αυτό το ενδεχόμενο, της διακοπής του φυσικού αερίου από Ρωσία, τόνισε ότι η χώρα μας «έχει κάποιους πόρους, όπως ο λιγνίτης και όσον αφορά το φυσικό αέριο, το LNG από τη Ρεβυθούσα και τον Trans Atlantic».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, κρούοντας όμως καμπανάκι για το αν και πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα.

Ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε να εκτιμήσει το πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ωστόσο ότι «η Ευρώπη όδευε προς την ύφεση και τώρα με τον πόλεμο έχει αυξήσει ταχύτητα οδεύοντας ακόμη πιο γρήγορα προς την ύφεση». Εξήγησε επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα δαπανήθηκαν χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε και «όταν η οικονομία οδεύει προς την ύφεση οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια».

Για το μέλλον της εταιρείας του ο κ. Μυτιληναίος είπε πως «επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνουμε projects σε όλο τον κόσμο στην αποθήκευση, στην πράσινη ενέργεια, το ίδιο κάνουμε και στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει υπάρχει αυτό το χρονικό κενό 2-3 ετών έως ότου έχουμε αρκετή πράσινη ενέργεια. Δεν ξέρω πώς η οικονομία της Ευρώπης και τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό».

Ερωτηθείς για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου απάντησε ότι «όταν αυτός ο φρικτός πόλεμος τελειώσει, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και άλλοι θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Η Ελλάδα είναι παρούσα από την απαρχή του πολέμου στην Ουκρανία και φυσικά οι ελληνικές εταιρείες θα είναι εκεί και μετά για να βοηθήσουν», ενώ έκλεισε την ομιλία του με την γνωστή κινέζικη παροιμία που λέει ότι «θα ζήσουμε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς».

Μυτιληναίος: Δεν θα έχει πρόβλημα εφοδιασμού η Ελλάδα

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα με security of supply (ασφάλεια εφοδιασμού) αλλά με το ύψος των τιμών. Εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα κόψει τις ροές. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε η εταιρεία έχει φροντίσει για την έγκαιρη προμήθεια LNG.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των καταναλωτών, είπε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά τον μηχανισμό, εκτίμησε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο, αλλά οι μικρές θα δυσκολευθούν.

Τέλος, αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή της MYTILINEOS για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

Φουκουγιάμα: Στόχος του Πούτιν η υπονόμευση της παγκόσμιας τάξης

Στο ίδιο πάνελ ήταν και ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ, Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος έχει γράψει το πολύ γωνστό βιβλίο «Το τέλος της ιστορίας - Ο τελευταίος άνθρωπος» και προχώρησε σε μια εκτενή ανάλυση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος αυτός δεν έχει να κάνει με την Ουκρανία, αλλά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή τάξη έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την πτώση τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης 1991», ανέφερε θυμίζοντας ότι σε πρόσφατο βιβλίο του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγραψε πως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης παραβίασε την δική του αίσθηση της ρωσικής ταυτότητας.

Ο Φουκουγιάμα εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμη στόχευση του Πούτιν είναι η υπονόμευση της παγκόσμιας τάξης, η στρατηγική του επωφελείται από τον χρόνο και τόνισε πως αν η Ουκρανία καταφέρει να απωθήσει τους Ρώσους, η Δημοκρατία θα πάρει μεγάλη ανάσα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ενότητα μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως είναι «εντυπωσιακός ο βαθμός αλληλεγγύης στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε δει τέτοιο βαθμό ενότητας εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Η πρόβλεψή του για το μέλλον λέει πως ο πόλεμος δεν θα κρατήσει σε βάθος χρόνου και «θα καταλήξουμε σε μια παγωμένη σύρραξη όπως στη Γεωργία». Είπε ακόμη ότι ο ρωσικός στρατός έχει τεράστιες απώλειες, οι Ρώσοι έχουν χάσει το 58% των δυνάμεών τους και ο εξοπλσιμός των Ουκρανών με όπλα από τη Δύση θα τους δώσει μεγαλύτερο...αέρα.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο Φράνσις Φουκουγιάμα εκτίμησε ότι τυχόν επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγούσε σε μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι στόχος του Τραμπ ήταν να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως σύμμαχος του Πούτιν, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των επόμενων αμερικανικών εκλογών θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ