Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2023; ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης.

Αιχμές εκτόξευσε ξανά κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

«Είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος της τετραετίας Ποιος σας πιστεύει; Κανείς. Ούτε οι βουλευτές σας. Αν είναι έτσι γιατί ανακοινώνετε κάθε δεύτερη ημέρα υποψηφίους; Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική αστάθεια την κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό ο οποίος νωρίτερα υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν με την Συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να πλειοδοτήσει στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου να γίνει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Μου ασκήσατε κριτική ότι ασχολήθηκα στην πρωτολογία μου λιγότερο με τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Θα προσπαθήσω να το κάνω στην δευτερολογία μου

Να ξεκινήσω με το θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας τους συνταξιούχους τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά όταν μιλούσατε για ψίχουλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικά μερίσματα και δίναμε την μόνιμη 13η σύνταξη.

Τους εξαπατήσατε και τώρα όταν ο Πέτσας τους καλούσε να μην προσφύγουν για όσα κόψατε εσείς . Και αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά παραβιάζοντας την απόφαση ΣτΕ και τους εξαπατάτε και τώρα δίνοντας υποσχέσεις. Λέτε ότι από 1.1.2013 θα έχουν κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την συγκεκριμένη εισφορά; Συνταξιούχοι από 12 εώς 20 χιλ ευρώ και η εισφορά είναι μόλις 2,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 1000 ευρώ από την εξαγγελία σας δεν θα πάρουν τίποτα. Μηδέν

Το 66% των συνταξιούχων της χώρας εμφανίζει εισόδημα κάτω από 12 χιλ ευρώ αυτοί θα πάρουν μηδέν απ την εξαγγελία σας. Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις. Όμως αυξήσεις θα δουν από ερχόμενο τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι και όχι 1,2 εκατ συνταξιούχοι. Όσοι θα ωφεληθούν θα δουν ελάχιστες αυξήσεις 4% όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%.

Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει από 1η Αυγούστου και όχι από 1.1.2023» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης λέγοντας: «Δεν σας άκουσα να μιλήσετε για το κρίσιμο θέμα της στεγαστικής κρίσης. Δεν υπάρχει πρόβλημα; Μιλήσατε για κοινωνική πολιτική και δεν είπατε μια κουβέντα. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Πάνω του 50% του εισοδήματος καταβάλλεται για έξοδα στέγασης. Και εσείς οι άριστοι όταν σας το επισήμαναν αυτό το πρόβλημα από την ΕΕ σχεδιάσατε πρόγραμμα 1,3 εκατ ευρώ. Φοβερό. Τι προβλέπει το αντίστοιχο σχέδιο της Πορτογαλίας; Προβλέπει 1,7 δις ευρώ και της Ισπανίας 1 δις ευρώ. Εσάς δεν σας νοιάζει. Σας νοιάζει το airbnb. Για εμάς το ζήτημα αυτό είναι προτεραιότητα. Δεν μπορεί να έρχονται μεγάλα ή μικρότερα τραστ και να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κοροϊδία» και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Τι θα μπει στο Δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη των εταιρειών;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «η έγνοια σας είναι μην τυχόν και πέσει η τιμή μετοχή της ΔΕΗ και χάσουν τα μερίσματα οι εκλεκτοί σας και δίνετε 300 εκατ ευρώ για εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα νησία από τους καταναλωτές. Για να μην χάσουν τα golden boys που πληρώνονται με 1000 ευρώ την ημέρα ενώ οι βουλευτές με 5000 το μήνα».

«Κανείς δεν κέρδισε χωρίς απαντήσεις για το σήμερα και χωρίς όραμα για το αύριο» είπε σε άλλο σημείο επαναφέροντας τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Κλείνοντας την δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα των εκλογών αλλά και τις προοπτικής συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή το ΜεΡΑ25.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η εκλογολογία άνοιξε με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου για να προσθέσει «η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Θα αξιοποιήσουμε την νίκη που θα μας δώσει ο λαός για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Εμείς - για να δώσω απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και στις άλλες δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο - δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στην ΝΔ γιατί η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί ανήκεστος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αρκεί να πράξουν το αυτονόητο την Δευτέρα μετά τις εκλογές. Οσοι διακηρύσσουν ότι θέλουν μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συνεργασία με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για να έχουν κάποια συνέπεια τα λόγια και οι προτάσεις τους. Περιμένω τις τοποθετήσεις τους»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ