Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
x

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΚΤ

Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίου μετά το 2016, σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν και οι καλύτεροι οιωνοί τόσο για την παγκόσμια οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% και ότι θα ξαναρχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίου μετά το 2016, σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν και οι καλύτεροι οιωνοί τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οι ανακοινώσεις φαίνεται πως είναι κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς, καθώς η μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης). Το ίδιο ισχύει και για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, νούμερο που επίσης είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδα αρκετά κοντά αλλά κάτω από το 2%, στον ορίζοντα που μπορεί να γίνει πρόβλεψη, και αυτή η εικόνα αντανακλάται σταθερά στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η επίδραση της επιτοκιακής πολιτικής της και θα σταματήσουν λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ