Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
x

ΜΕΝΔΩΝΗ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή κριτική της Μενδώνη στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου που χαρακτήρισε τα γλυπτά του Παρθενώνα «θραύσματα χαμένου συνόλου».

«Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα. Ο Η. Fischer προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στα σχόλια του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου που χαρακτηρίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα «θραύσματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου με επιστολή του στη «Sunday Times» απάντησε στο άρθρο της Σάρα Μπάξτερ, το οποία ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να στείλει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν. Μόνο το 50% περίπου των αρχικών γλυπτών επιβιώνουν από την αρχαιότητα. Ο Παρθενώνας έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό μνημείο, ακριβώς επειδή τα γλυπτά του είναι ορατά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το δημόσιο όφελος από αυτή τη διανομή και το τι σημαίνει για την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτονόητο και κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fischer.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ