Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021
x

ΜΕΙ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΙΣΩΣ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι στο Σάλσμπερι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε αυτό τον νευροτοξικό παράγοντα», τόνισε η Μέι στο κοινοβούλιο

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης που δηλητηρίασε τον πρώην Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, στη βρετανική πόλη Σάλσμπερι νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι στο Σάλσμπερι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε αυτό τον νευροτοξικό παράγοντα», τόνισε η Μέι στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως το Λονδίνο διαθέτει πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Μόσχα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει ερευνήσει τρόπους διανομής νευροτοξικών παραγόντων, πιθανώς για τη διάπραξη δολοφονιών.

Εξάλλου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διπλωματική απάντηση στη δηλητηρίαση Σκριπάλ ως τη μαζικότερη συλλογική απέλαση Ρώσων διπλωματών στην ιστορία, σημειώνοντας ότι συνολικά, τουλάχιστον 100 Ρώσοι έχουν απελαθεί από 18 χώρες, οι οποίοι προστίθενται στους 23 που έχει ήδη απελάσει η Βρετανία.

«Ως μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι αν η Ρωσία στόχευε να διαιρέσει τις χώρες της Δύσης, απέτυχε παταγωδώς.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν έως τον Ιούνιο τη λήψη ενδεχόμενων περαιτέρω μέτρων εις βάρος της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η Μέι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για συγκάλυψη χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ