Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
x

ΜΑΣΑΖ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΝΑΤΟ: «ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Επαφές Ερντογάν με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Εκατέρωθεν μηνύματα εστάλησαν κατά τις επαφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. φον ντερ Λάιεν, της οποίας η τηλεδιάσκεψη προηγήθηκε, αναφέρθηκε σε μία «πολύ χρήσιμη ανταλλαγή» με τον Τούρκο πρόεδρο, με θέμα «την Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση».

«Καλωσόρισα την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα, που είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μία εποικοδομητική σχέση με την Ε.Ε.», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, πάντως, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν κατά τη συνομιλία του με τη Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν, επέρριψε τις ευθύνες για τις διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Διαβάστε - Ερντογάν: Ελπίζω η Ελλάδα να μη σπαταλήσει ξανά την ευκαιρία για διπλωματία

Κατά την ίδια πηγή, ανέφερε ότι στην καρδιά των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται οι «μαξιμαλιστικοί», όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμοί της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται».

Ο Ερντογάν μετέφερε στην πρόεδρο της Επιτροπής, ότι η Τουρκία, εξ αρχής υπεστήριζε τον διάλογο και είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα σπαταληθεί ξανά από την Ελλάδα.

Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τη σημασία του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης και τόνισε ότι η διένεξη με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθεί στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε - Μίλησαν Στόλτενμπεργκ-Ερντογάν: «Πολύτιμοι σύμμαχοι Ελλάδα και Τουρκία» (φωτο)

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ