Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
x

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60

Για τη συνταγματικότητα του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Στο ζήτημα της συνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους άνω των 60 που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.

Διαβάστε: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα
 
Ο κ. Αντώνης Μανιτάκης επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών. Επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο  καθηγητής «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα». Aν δεν ληφθούν μέτρα, τόνισε, θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. «Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής», εξήγησε ο συνταγματολόγος είναι το υπέρτατο αγαθό.

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε δε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλομισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού, είπε.

«Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού» παρατήρησε ακόμα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ