Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
x

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, 100 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΗΜΕΡΕΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι μικτά κλιμάκια έχουν προχωρήσει σε 4.447 ελέγχους μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη στα σύνορα και στην αγορά.

Σε 4.447 ανέρχονταν οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τις 19 Απριλίου μέχρι την Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, στα σύνορα και στην αγορά, από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ της Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της ΓΓ Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
 
Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί είχαν καταγραφεί περί τις 100 παραβάσεις.
 
Εφέτος οι έλεγχοι έχουν ενταθεί καθώς, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, «στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η προστασία του καταναλωτή και η διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ηλεγμένων. Παράλληλα επιδιώκεται να ενισχυθούν και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και να προστατευθούν οι  παραγωγοί μας από τις ελληνοποιήσεις».
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη είχαν γίνει 4.447 έλεγχοι, ενώ το Πάσχα του 2019 μόλις 500 έλεγχοι.
 
Έλεγχοι γίνονται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, σε όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά ακόμα και στους δρόμους. Οι έλεγχοι σε super market και αγορές είναι δειγματοληπτικοί. Αλλά στις πύλες εισόδου οι έλεγχοι είναι συνεχείς.
 
Μάλιστα στον Προμαχώνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου της χώρας και τον οποίο επισκέφθηκε η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή που συντονίζει το σύστημα ελέγχων, έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά κλιμάκιο κτηνιάτρων επί 24ώρου βάσεως με τη συμβολή των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΟ, προκειμένου να γίνεται διασταυρωτικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των εισερχομένων φορτηγών με ζώα, σφάγια και αυγά και όχι δειγματοληπτικά.
Πώς γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι
 
Υπάρχει πλέον on line σύνδεση των τελωνείων με τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ και γίνεται συνεχής ιχνηλάτηση των εισαγωγών.

Πώς γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι

Υπάρχει πλέον on line ενημέρωση των τελωνείων προς τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ όπου διασταυρώνονται τα στοιχεία από τους ελέγχους, τόσο στα σημεία εισόδου της χώρας, όσο και στον τόπο προορισμού, οι σφαγές, από το Σύστημα Καταγραφής ΑΡΤΕΜΙΣ του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και τα αποθέματα αμνοεριφίων και αυγών, που τηρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με αυτή τη μέθοδο παρακολουθείται και ιχνηλατείται η πορεία των εισαγόμενων ζώντων αμνοεριφίων, σφάγιων και αυγών, ώστε να αποτρέπεται η όποια προσπάθεια επιτηδείων να «βαφτίσουν» ξένα προϊόντα ως ελληνικά, παραπλανώντας τον καταναλωτή, αισχροκερδώντας, βλάπτοντας την ελληνική παραγωγή και την εθνική οικονομία.

«Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να επιλέγει ό,τι εθνικότητας προϊόν επιθυμεί - είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποτροπής των εισαγωγών- απλά πρέπει να γνωρίζει τί ακριβώς αγοράζει, τί πληρώνει και τί καταναλώνει στο πασχαλινό τραπέζι» δήλωσε ο κ. Λιβανός υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να αγοράζει αρνί τρίτης χώρας ως ελληνικό. Κάθε προϊόν πρέπει να έχει τη σήμανση της χώρας προέλευσης και φυσικά τις ανάλογες τιμές».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ