Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ–ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ:ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΠ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΒΙΤΣ

Τον ρόλο τριών ανδρών, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά την απογείωση της πτήσης της RyanAir ερευνά η ΕΥΠ

Στο μικροσκόπιο της Ε.Υ.Π βρίσκεται η πτήση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η οποία αναγκάστηκε σε προσγείωση από τις Αρχές της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο δημοσιογράφος δεν ήταν ο μόνος επιβάτης της πτήσης που δεν συνέχισε τελικά προς το Βίλνιους, αλλά και άλλοι επιβαίνοντες έμειναν στο Μινσκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN TV, 126 επιβάτες έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Bενιζέλος» με τη συγκεκριμένη πτήση και όταν προσγειώθηκαν εκτάκτως στο Μινσκ συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και  η σύντροφός. Ωστόσο, υπάρχουν 3 ακόμα άτομα των οποίων ο ρόλος ερευνάται που ουδέποτε επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για να φτάσουν στην Λιθουανία.

Διαβάστε ακόμη: Reuters: H EE κλείνει τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

Πλέον η Ε.Υ.Π πραγματοποιεί έρευνα για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τον ρόλο τους. Σύμφωνα με το OPEN, θα ζητήσει από το αεροδρόμιο οπτικοακουστικό υλικό για να δει ακριβώς πού βρισκόταν ο δημοσιογράφος μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποια άτομα βρίσκονται γύρω του και, εάν δεν την έχει ήδη, θα ζητήσει και τη λίστα των επιβατών της πτήσης.

Η διαδρομή του Προτάσεβιτς στην Ελλάδα

Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για το πώς βρέθηκε στη χώρα μας και το πώς κινήθηκε ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτάσεβιτς. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται πως βρέθηκε στη χώρα μας στις 9 Μαΐου. Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν πως ο δημοσιογράφος έφτασε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεν ήταν δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το OPEN, για πρώτη φορά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως όπου βρισκόταν μαζί με την την αρχηγό της λιθουανικής αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και φυσικά στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μετά την ολοκλήρωση του Φόρουμ πήγε στην Κρήτη για διακοπές με τη σύντροφό του και δεν έφυγε στις 16 Μαΐου με την αρχηγό της αντιπολίτευσης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ