Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΚΟΥΒΕΛΑΣ: ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΠΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης επισήμανε την ανάγκη άμεσης εγκατάστασης μονάδας παραγωγής οξυγόνου, σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας.

Συζητήθηκε χθες, Δευτέρα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Θέμα της ερώτησης ήταν η ανάγκη άμεσης εγκατάστασης μονάδας παραγωγής οξυγόνου, σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας. Όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Κούβελας, Η περίπτωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, -όπου με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους λειτούργησε μονάδα παραγωγής οξυγόνου, δίνοντας «ανάσα» στην ασφυκτική πίεση που δεχόταν το νοσοκομείο τους δύσκολους μήνες της πανδημίας-, πρέπει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα προς μίμηση.

«Αναφέρω κύριε Υπουργέ, ότι επετεύχθη διπλός στόχος για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Από τη μία, μείωση του κόστους, με απόσβεση της επένδυσης σε μόλις ένα χρόνο και από την άλλη η αυτάρκεια σε οξυγόνο», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, σήμερα υπάρχουν λίγα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν συγκροτήματα παραγωγής οξυγόνου, ενώ η πλειονότητα των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων δεν διαθέτουν καθόλου, αν και θα έπρεπε. Ο Δημήτρης Κούβελας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία το κόστος εγκατάστασης θα μπορούσε να καλυφθεί από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως κεφάλαια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να μην υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, να του γνωστοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις άμεσες ενέργειες, προκειμένου να δρομολογηθεί η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής οξυγόνου σε κάθε νοσοκομείο της χώρας.

«Κύριε Υπουργέ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ιδίως οι μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, όπως τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, αλλά και κάθε μικρότερο νοσοκομείο, θα είχαν τεράστιο οικονομικό όφελος από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος της παραμικρής έλλειψης οξυγόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης.

«Βλέπουμε τις ευκαιρίες που βγήκαν στην επιφάνεια από τη μεγάλη υγειονομική κρίση, και χτίζουμε πάνω σε αυτές τα θεμέλια για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυξάνουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ενισχύουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτές. Είμαι βέβαιος ότι η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, θα αποτελέσει σημαντική «προίκα» από την κυβέρνηση της ΝΔ για το Ε.Σ.Υ.», είπε καταλήγοντας ο κ. Κούβελας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του θέματος που έφερε ο κ. Κούβελας στη Βουλή και υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι τους αμέσως επόμενους μήνες να δρομολογηθεί η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου σε όλα τα ακριτικά νοσοκομεία της χώρας και στη συνέχεια σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο. «Οφείλω να αναγνωρίσω ότι, τον πρώτο μήνα της θητείας μου ως Υπουργός Υγείας που με επισκεφθήκατε στο γραφείο μου κ. Κούβελα, αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα που θέσατε υπόψιν μου», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Υγείας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ