Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO).

Από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμο το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID, PFIZER) και θα αφορά τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από αύριο Παρασκευή 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO).

«Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ. Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία)», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «τo φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας,  σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης
Λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID, συνιστάται, σύμφωνα με το υπουργείο, «να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου εδώ».

Εφιστάται επίσης η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και τα οποία είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

-  Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

- Κυστική Ίνωση

- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

- Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)

- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες

- HIV με CD4
- Ηλικία ≥75 ετών

- 2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:

- Ηλικία ≥ 65

- ΒΜΙ ≥ 35

- ΣΔ υπό θεραπεία

- Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

- Χρόνια ηπατική νόσος

- Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

- Πνευμονική ίνωση

- Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

- Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία

Πηγή φωτογραφίας: dw.com
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ