Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΑΛΚΕ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Τρίμηνη παύση για τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του ποδοσφαιρικού συλλόγου Σάλκε, Κλέμενς Τόνις. Έντονη συζήτηση μεταξύ των οπαδών του συλλόγου

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ιστορικού ποδοσφαιρικού σωματείου Σάλκε, Κλέμενς Τόνις, δεν πρόκειται να ασκήσει τα καθήκοντα του τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής πολύωρης συνεδρίασης της «Τιμητικής Επιτροπής», ένα είδος συμβουλίου δεοντολογίας του συλλόγου. Αφορμή της συνεδρίασης ήταν σχόλια που έκανε ο κ. Τόνις την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια εκδήλωση επιχειρηματιών. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είχε προτείνει την κατασκευή 20 εργοστασίων ηλεκτρισμού στην Αφρική ετησίως. «Τότε», έτσι ο κ. Τόνις, «οι Αφρικανοί θα σταματήσουν να κόβουν δέντρα και θα σταματήσουν να παράγουν διαρκώς παιδιά όταν πέφτει το σκοτάδι».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη γερμανική κοινή γνώμη. Όχι λίγοι, μεταξύ αυτών και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ, καταλόγισαν στον κ. Τόνις ρατσισμό. Στην απόφαση της η Τιμητική Επιτροπή του συλλόγου απορρίπτει αυτή την κατηγορία. Παράλληλα όμως επιρρίπτει στον κ. Τόνις ότι παραβίασε την αρχή της απαγόρευσης των δυσμενών διακρίσεων. Στο καταστατικό του συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Σάλκε «αντιμετωπίζει ενεργά» τον ρατσισμό, την ξενοφοβία αλλά και τις διακρίσεις.

Το δίλημμα της Σάλκε

Η Τιμητική Επιτροπή δέχτηκε την πρόταση του ίδιου του κ. Τόνις για τρίμηνη παύση άσκησης των καθηκόντων του στο Εποπτικό Συμβούλιο του σωματείου. Το αν θα επιστρέψει στο αξίωμα του θα κριθεί και από τις αντιδράσεις των 158.000 οργανωμένων μελών της Σάλκε. Πάντως, μετά από τη δημοσίευση της απόφασης χθες το βράδυ, στα κοινωνικά μέσα του συλλόγου στο διαδίκτυο ξέσπασε μια έντονη συζήτηση για το αν θα πρέπει ο κ. Τόνις να αποχωρήσει οριστικά από την ηγεσία της Σάλκε. Σημειωτέων ότι οι σύνδεσμοι οπαδών του συλλόγου δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια ενεργά ενάντια στον ρατσισμό.

Δεδομένης της μεγάλης προσφοράς του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία για το σύλλογο η απόφαση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Επανειλημμένα ο Κλέμενς Τόνις έχει χορηγήσει από την προσωπική του περιουσία δάνεια στη Σάλκε. Εκτός αυτού θεωρείται ο άνθρωπος κλειδί για την επαφή του συλλόγου με τον βασικό χορηγό, το ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ