Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022
x

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Η αθρόα συμμετοχή στις εκλογές στέλνει πολλαπλά μηνύματα - Πέντε μηνύματα για την κεντροαριστερά και ένα μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο αρχηγό

Ως σαφή εντολή για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς, ικανού να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, μπορεί να μεταφραστεί η χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ. Η αθρόα συμμετοχή στις εκλογές, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας, η προσέλευση περίπου 270.000 πολιτών, κατά σχεδόν 30% περισσότερων σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2017, στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Διαβάστε: Ανδρουλάκης - Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Μήνυμα πρώτον, ότι μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων, όχι μόνον ενδιαφέρεται για το μέλλον αυτού του κόμματος, αλλά επιθυμεί και να το συνδιαμορφώσει. Η μαζική προσέλευση στις κάλπες δείχνει επίσης ότι το κόμμα αυτό, παρά τα δεινά που πέρασε κατά την τελευταία δεκαετία, έχει ακόμη σφυγμό.

Μήνυμα δεύτερον, ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών οι οποίοι κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς διψούν για κάτι καινούργιο, πέρα από αυτό το οποίο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πέρα από αυτό το οποίο εξέφραζε έως τώρα το ΚΙΝΑΛ, ως παράλλαξη του ΠΑΣΟΚ.

Μήνυμα τρίτον, ότι ο δικομματισμός, έστω υπό τη μορφή του ενάμιση κόμματος, φαίνεται πως αφήνει ανικανοποίητο μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων οι οποίοι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, του 2015 και του 2019, προτίμησαν τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα εμφανίζονται ανικανοποίητοι, αν όχι απογοητευμένοι, και από τους μεν και από τους δε και αναζητούν μια εναλλακτική λύση, ικανή να διεμβολίσει το, σημερινό, νωθρό έστω, διπολισμό.

Μήνυμα τέταρτον, προς τον Αλέξη Τσίπρα αυτή τη φορά, ότι η ατολμία, η αναποφασιστικότητα, οι μικροδιευθετήσεις, η καμαρίλα, στην καλύτερη περίπτωση σε κρατούν στάσιμο, στη χειρότερη σε οδηγούν πίσω, στην αρχική σου αφετηρία. Πλέον η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αμφίπλευρη και όσο ο Αλέξης προσπαθεί ανεπιτυχώς να συνταιριάσει στο ίδιο κόμμα τους "ιδιοκτήτες" με τους "μουσαφιραίους", περιοριζόμενος σε ρόλο παρατηρητή ή διαιτητή, τόσο θα βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν και το όραμα για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κόμματος της κεντροαριστεράς, διαρκώς να απομακρύνεται.

Μήνυμα πέμπτον, ότι ο κόσμος της κεντροαριστεράς έδειξε να προτιμά ανανέωση και όχι ανακύκλωση παλαιών προσώπων. Αυτό προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση του χθεσινού αποτελέσματος και την καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη η οποία, μένει βεβαίως να επικυρωθεί και στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να επιθυμούν το κόμμα αυτό να γυρίσει οριστικά σελίδα. Να κάνει μια καινούργια αρχή, έχοντας στην κορυφή πρόσωπα της επόμενης γενιάς.

Πέρα από τα μηνύματα, από τις χθεσινές εκλογές προκύπτει και ένα μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο αρχηγό. Αφορά τον επαναπατρισμό πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι το εγκατέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δείχνουν τώρα να προσβλέπουν ξανά σ' αυτό. Η χθεσινή μαζική προσέλευσή τους στις κάλπες δείχνει ότι επιθυμούν ενδεχομένως να επιστρέψουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο. Η εσωκομματική κάλπη είναι κάτι σαν αρραβώνας. Ως το γάμο, ως την εθνική κάλπη, είναι μακρύς ο δρόμος. Το εάν ο αρραβώνας θα οδηγήσει εν τέλει σε γάμο, θα εξαρτηθεί από το πως η επόμενη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει τη χθεσινή απρόσμενη προίκα της μαζικής προσέλευσης.  
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ