Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
x

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Αποστολή του σχολείου δεν είναι να δώσει μόνο γνώση, αλλά και να καλλιεργήσει δεξιότητες», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, επισήμανε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια ότι ήρθε για να μείνει, ενώ είπε ότι για πρώτη φορά τα πανεπιστήμια μας απέκτησαν λόγο, όπως γίνεται διεθνώς, για τα κριτήρια εισαγωγής.

«Έχουμε επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση από κάτω προς τα επάνω, από το νηπιαγωγείο ακόμη. Αποστολή του σχολείου δεν είναι να δώσει μόνο γνώση, αλλά και να καλλιεργήσει δεξιότητες», τόνισε η ίδια και πρόσθεσε πως στα δύο τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Κυβέρνησης για την παιδεία. Ακόμη, ανέφερε ότι έγιναν 16.200 διορισμοί εκπαιδευτικών την τελευταία διετία.

Ο κ. Νίκος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογράμμισε ότι υπάρχει κραυγή αγωνίας από γονείς και εκπαιδευτικούς για τα 15-20.000 κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε γρήγορη δεύτερη φάση διορισμών εκπαιδευτικών και γενικότερα εκτίμησε ότι χρειάζονται 20.000 διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη τετραετία. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για “κολεγιοποίηση” των ανώτατων σπουδών στη χώρα μας και είπε ότι απαιτείται την επόμενη τετραετία να διπλασιαστούν τα κονδύλια για την παιδεία.

Ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του Α.Π.Θ., επισήμανε ότι χρειάζεται μετεξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών, καθώς είναι αναγκαία η παραγωγή επιστημόνων, που να είναι εφοδιασμένοι με δεξιότητες, που προσφέρουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος δε τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των ΑΕΙ.

Ο κ. Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι υπάρχουν αποκλίσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στα συστήματα άλλων χωρών της ΕΕ. Το Ινστιτούτο, είπε ο ίδιος, υλοποιεί καινούργια προγράμματα σπουδών και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα τα παραλάβει. Ο μέσος όρος ζωής αυτών των σχολικών προγραμμάτων σπουδών στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη είναι 7-8 χρόνια, ενώ στην χώρα μας κάποια έχουν ξεπεράσει σε ζωή και τα 20 χρόνια.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Γούλας, Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι τα Πανεπιστήμια δεν χρειάζονται αποσυμφόρηση, αλλά βελτίωση της ποιότητας τους. Ο κ. Γούλας τάχθηκε υπέρ μίας δυνατής επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και υπέρ ενός δυνατού ΑΕΙ όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμου.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ