Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
x

ΒΕΘ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΘ

Γίνεται λόγος για «νέκρωση» και συνέπειες με «μη αναστρέψιμο χρηματοοικονομικό κόστος» - Η δικάσιμος ορίστηκε για την Τρίτη 28 Ιουνίου

Κατατέθηκε σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή των επιχειρηματικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΘ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΘ, η αγωγή με την οποία, ζητείται να «κηρυχθούν άκυρες, ως παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις με τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών και αποχής από την εργασία Σαββάτου και Κυριακής, που κήρυξαν οι εναγόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την 26-5-2016 και συμμετέχουν οι εργαζόμενοι – μέλη τους, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης» κατατέθηκε σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (διαδικασία εργατικών διαφορών).  

Σημειώνεται ότι η δικάσιμος ορίστηκε για την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Ενάγοντες είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια: Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις – μέλη των προαναφερθέντων φορέων που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες απεργίες.

Η αγωγή στρέφεται κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Χειριστών – Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΘ, του Σωματείου Υπαλλήλων Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων καθώς και κατά του Συνδέσμου Αρχιεργατών – Εποπτών ΟΛΘ.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αντίδικων, έχουν ‘νεκρώσει’ κάθε δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρήσεις (ενάγουσες και όχι μόνο) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους, να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους.  Συνεπεία της μείωσης αυτής δημιουργείται στοκ προϊόντων με άμεσο και μη αναστρέψιμο χρηματοοικονομικό κόστος».

Ιδιαίτερη αναφορά στην αγωγή, γίνεται στο γεγονός ότι η ΟΛΘ ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας.

«Η λειτουργία της οποίας έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ως επιχείρηση φορτοεκφορτώσεως και αποθηκεύσεως εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ. 2 εδ. η του Ν. 1264/1982.  Δραστηριότητα και αποστολή της εταιρείας είναι η ομαλή λειτουργία του λιμένος Θεσσαλονίκης και ιδίως η απρόσκοπτη διενέργεια όλων των φορτοεκφορτωτικών εργασιών και εργασιών αποθηκεύσεως εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης» επισημαίνεται στην αγωγή.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ