Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
x

ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΒΛΗ ΣΕ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ»

Η επιστολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κατερίνα Νοτοπούλου για τις συνεδριάσεις του Σώματος και την τηλεοπτική μετάδοσή τους

Με μια ιδιαίτερα καυστική επιστολή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής απάντησε στην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου για τις συνεδρίασεις του Σώματος, οι οποίες λόγω κορωνοϊού γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης και τη μετάδοσή τους, όπως ζήτησαν στην τελευταία συνεδρίαση δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. 

Αρχικά ο κ. Τσαβλής γνωστοποιεί ότι οι συνεδριάσεις μεταδίδονται απευθείας από το κανάλι του δήμου στο Youtube, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του προεδρείου του Δ.Σ. ότι θα διερευνούσε την προοπτική μετάδοσης των συνεδριάσεων με αυτόν τον τρόπο και σχολιάζοντας σκωπτικά ότι την ώρα εκείνη η επικεφαλής της παράταξης ήταν «απούσα». 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. μιλά για επιλεκτική μνήμη της κ. Νοτοπούλου, αντίστοιχη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και της παρουσία της στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αφήνει αιχμές, χωρίς να κατονομάζει, για δημοτικούς συμβούλους «ότι μετά την ομιλία τους στο βήμα και την προβολή τους από το τηλεοπτικό κανάλι αποχωρούν επικαλούμενοι κοινοβουλευτικά καθήκοντα ή άλλες υποχρεώσεις».

«Με τον αγώνα που κάνετε αναρωτιέμαι αν πραγματικά θέλετε να ακούγονται αυτά που λέγονται μέσα στο Συμβούλιο ή αν επιθυμείτε προσωπική προβολή», αναφέρει ο κ. Τσαβλής.

Τέλος, ο κ. Τσαβλής αναφέρει στην επιστολή του προς την κ. Νοτοπούλου ότι οι απευθείας μεταδόσεις των συνεδριάσεων από την TV100 διακόπηκαν μαζί με τις συνεδριάσεις και θα ξεκινήσουν πάλι με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσου Τσαβλή:

Αξιότιμη κα Νοτοπούλου,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τον ηλεκτρονικό τύπο τους πανηγυρισμούς σας για «νίκη» μερίδας της αντιπολίτευσης σχετικά με τη μετάδοση από το κανάλι youtube του Δήμου μας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ήθελα να σας ενημερώσω, διότι νομίζω ήσασταν απούσα από τη συνεδρίαση εκείνη την ώρα, ότι το Προεδρείο δεσμεύτηκε στο Σώμα ότι θα διερευνούσε την προοπτική αυτή μιας και αποτελούσε αίτημα κι επιθυμία όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβούλων. Μετά την απορριπτική απόφαση (569/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την τηλεοπτική μετάδοση των τηλεδιασκέψεων (κατά πλειοψηφία) διερευνήθηκε η τεχνική δυνατότητα real time μετάδοσης, η οποία, μετά την επιβεβαίωση των υπηρεσιών, θα γίνει πράξη από την επόμενη συνεδρίαση.

Κα Νοτοπούλου, διαπιστώνω με λύπη μου ότι έχετε επιλεκτική μνήμη, αντίστοιχη με την επιλεκτική σας παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμάστε τις συνεδριάσεις μόνο όταν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη και όταν δεν είναι αυτή δυνατή δυσαρεστείστε. Αγωνίζεστε να μεταδίδονται τηλεοπτικά ακόμα και οι τηλεδιασκέψεις, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών της TV100 ότι υπάρχει μεγάλη τεχνική δυσκολία και πολύ κακή ποιότητα εικόνας και ήχου, αλλά και την εισήγηση του υπευθύνου του Δήμου μας για τα προσωπικά δεδομένα, που θέτει συγκεκριμένους όρους τηλεοπτικής μετάδοσης της τηλεδιάσκεψης που την καθιστούν σχεδόν ανέφικτη. Σας θυμίζω ακόμα κα Νοτοπούλου ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε ζωντανές είτε με τηλεδιάσκεψη, καλύπτονται ειδησιογραφικά από πλήθος άξιων δημοσιογράφων, οι οποίοι άοκνα μεταδίδουν τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση παρά τις 9 με 10 ώρες διάρκειάς τους, σε αντίθεση με κάποιους οι οποίοι μετά την ομιλία τους στο βήμα και την προβολή τους από το τηλεοπτικό κανάλι αποχωρούν επικαλούμενοι κοινοβουλευτικά καθήκοντα ή άλλες υποχρεώσεις. Με τον αγώνα που κάνετε αναρωτιέμαι αν πραγματικά θέλετε να ακούγονται αυτά που λέγονται μέσα στο Συμβούλιο ή αν επιθυμείτε προσωπική προβολή. Επίσης, τον τελευταίο καιρό διαδίδετε στο κοινό της πόλης ότι έχουν διακοπεί, με ευθύνη της Διοίκησης, οι μεταδόσεις από το Δημοτικό κανάλι των συνεδριάσεων. Αποστείλατε μάλιστα και έγγραφο στο γραφείο μου ζητώντας να μάθετε τον αριθμό απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που επικυρώνει αυτήν την ενέργεια. Αν πραγματικά δεν γνωρίζετε ότι οι μεταδόσεις δεν σταμάτησαν, αλλά απλώς διακόπηκαν λόγω της μη πραγματοποίησης των ζωντανών συνεδριάσεων ελέω κορωνοϊού, είστε ασυγχώρητη διότι είστε αρχηγός παράταξης και η άγνοιά σας είναι αδικαιολόγητη. Αν, από την άλλη μεριά το γνωρίζετε και απλώς προκαλείτε αναίτια θόρυβο, τότε είστε υπόλογη σε όλη την πόλη, διότι την παραπλανείτε. Ποιο από τα δύο συμβαίνει κα. Νοτοπούλου;

Κλείνοντας, και θέλοντας να ενημερώσω, ως οφείλω, τους δημότες της Θεσσαλονίκης για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρω:

1. Οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου έχουν διακοπεί λόγω των μέτρων για αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προστασίας των ευπαθών ομάδων που έχουμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι απευθείας μεταδόσεις των συνεδριάσεων από την TV100 διακόπηκαν μαζί με τις συνεδριάσεις και θα ξεκινήσουν πάλι με την επιστροφή στην κανονικότητα.

2. Οι συνεδριάσεις γίνονται με επιτυχία τον τελευταίο καιρό με τηλεδιάσκεψη διότι έτσι επιβάλλει ο νόμος προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού λόγω συνωστισμού σε κλειστό χώρο. Η δια περιφοράς συνεδρίαση εφαρμόζεται σε επείγοντα θέματα και συμφωνώ με την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων ότι δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Αλλά χρειάζεται μερικές φορές. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών είναι ανέφικτη με τις διαστάσεις της αίθουσας συνεδριάσεων που διαθέτουμε σε συνδυασμό με τον αριθμό συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων που πρέπει να παρίστανται.

3. Η τηλεοπτική μετάδοση των τηλεδιασκέψεων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 09/09/2020 και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (ΑΔΣ: 569/20)

4. Η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη από το κανάλι youtube του Δήμου μας ήταν δέσμευση και υποχρέωση του Προεδρείου προς τους συναδέλφους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίαση και δεν νοείται να θεωρείται νίκη ή ήττα της μιας ή της άλλης πλευράς. Είναι το αυτονόητο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Δεσμεύομαι κα Νοτοπούλου να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνει η παραμονή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο πιο ελκυστική γίνεται για να σας έχουμε πιο πολλή ώρα κοντά μας. Σέβομαι την προσωπικότητα και τη θέση την οποία κατέχετε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, όμως θεωρώ υποχρέωση μου να επαναφέρω τα πράγματα στη σωστή θέση τους όταν παίρνουν λάθος δρόμο είτε από τη μία είτε από την άλλη μεριά.


Με ειλικρινή εκτίμηση

Δρ. Δρόσος Τσαβλής - Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ