Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
x

ΙΤΑΛΙΑ: ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ, 10 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε στην κορυφή Μαρμολάντα, η οποία με υψόμετρο άνω των 3.300 μέτρων είναι το ψηλότερο βουνό στους Δολομίτες

Τμήματα ενός ορεινού παγετώνα κατέρρευσαν στις ιταλικές Άλπεις την Κυριακή εν μέσω θερμοκρασιών ρεκόρ, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για δέκα αγνοούμενους.

Η διοίκηση της επαρχίας Τρέντο δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από μια μεγάλη «χιονοστιβάδα πάγου» στην οποία ενεπλάκησαν πεζοπόροι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει «βαρύς φόρος αίματος».Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε στην κορυφή Μαρμολάντα, η οποία με υψόμετρο άνω των 3.300 μέτρων είναι το ψηλότερο βουνό στους Δολομίτες, μια οροσειρά στις ανατολικές ιταλικές Άλπεις που απλώνεται στις περιοχές του Τρέντο και του Βένετο.

Η τεράστια μάζα πάγου κατέρρευσε κοντά στην Πούντα Ρόκα, στη διαδρομή που συνήθως χρησιμοποιούν οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή, ανέφερε η μονάδα διάσωσης των Άλπεων.

«Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αλλά ο κίνδυνος είναι να υπάρξουν περαιτέρω καταρρεύσεις», είπε ένας εκπρόσωπος. Ελικόπτερα και σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν για να βρουν επιζώντες.

Ένας καύσωνας στις αρχές του καλοκαιριού στην Ιταλία έκανε τις θερμοκρασίες στη Μαρμολάντα να αγγίζουν τους 10 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, είπε ο κ. Ζάγια.

Οι αυξανόμενες μέσες θερμοκρασίες έχουν κάνει τον παγετώναστη Μαρμολάντα, όπως και πολλούς άλλους σε όλο τον κόσμο, να συρρικνώνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.Πηγή: Reuters, Euronews, μετάφραση Καθημερινή

Πηγή φωτογραφίων: Reuters
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ