Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
x

ISAVELIVES: Η ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠKM ΚΑΙ ΤΟ KIDS SAVE LIVES

Η καινοτόμος εφαρμογή παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Ανάγκη να αυξηθεί το δίκτυο απινιδωτών.

Μια εφαρμογή, που μπορεί κάθε πολίτης να έχει στο κινητό του τηλέφωνο δωρεάν, και κυριολεκτικά να σώσει ζωές, παρουσίασε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο οργανισμός KIDS SAVE LIVES.

Πρόκειται για την καινοτόμο εφαρμογή iSAVElives, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft και την παρουσίασαν για πρώτη φορά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι επικεφαλής του οργανισμού KIDS SAVE LIVES.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παρέμβει, ασχέτως εάν γνωρίζει από ΚΑΡΠΑ ή όχι, σε έναν συνάνθρωπό του που υπέστη καρδιακή ανακοπή και να παρέχει τις πρώτες πολύ κρίσιμες για τη ζωή του βοήθειες. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης ενός δικτύου εκπαιδευμένων «πρώτων ανταποκρινόμενων» για να σπεύσουν στο επεισόδιο, καθώς και σε όσους κοντά διαθέτουν απινιδωτή, ώστε να τον προσκομίσουν εγκαίρως. Κι όλα αυτά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και οι επαγγελματίες υγείας.

Όπως ειπώθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε τέτοιες περιπτώσεις τα κρίσιμα λεπτά για να σωθεί ένας ασθενής είναι τα πρώτα τρία έως πέντε. Τα ασθενοφόρα κατά μέσο όρο σπεύδουν εντός δέκα λεπτών, οπότε ο χρόνος αποβαίνει συνήθως μοιραίος. Αυτό το χρόνο επισπεύδει η εφαρμογή iSAVElives, που είναι διαθέσιμη δωρεάν σε περιβάλλον IOS και Android, αλλά και σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «πρώτη στην Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά ένα τόσο σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου κυριολεκτικά θα μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μεν, αλλά εύκολη στη χρήση εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα. Αποφασίσαμε ως Περιφέρεια να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στην πράξη τη σπουδαία αυτή προσπάθεια από την αρχή της, υποστηρίζοντας και τον οργανισμό KIDS SAVE LIVES, του οποίου η προσφορά είναι πολύτιμη. Η εφαρμογή iSAVElives είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους πολίτες, είναι εύκολη στη χρήση και φιλική ακόμη και για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ήδη μπορούν όλοι να την 'κατεβάσουν' δωρεάν στο κινητό τους. Τελικός στόχος μας είναι να φτάσει η εφαρμογή σε κάθε smartphone των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών, διότι έτσι θα σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας. Στα περιστατικά καρδιακής ανακοπής ο σημαντικότερος παράγοντας επιβίωσης είναι ο χρόνος παρέμβασης. Σε ένα τέτοιο περιστατικό η εφαρμογή στέλνει ταυτόχρονα σήμα σε ένα δίκτυο διασωστών και κατόχων απινιδωτών, που είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα παρέχουν τις πρώτες κρίσιμες βοήθειες για τη ζωή του ασθενούς, μέχρι να έρθουν οι επαγγελματίες υγείας, τα ασθενοφόρα. Έρευνες δείχνουν ότι στην Ευρώπη το 70% των θυμάτων από καρδιακή ανακοπή θα μπορούσαν να σωθούν εάν μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά από το επεισόδιο ο ασθενής δεχόταν καρδιακή αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη βοήθεια ενός απινιδωτή. Αυτό το φροντίζει πλέον η εφαρμογή iSAVElives».Ο περιφερειάρχης κάλεσε όλους τους πολίτες να εγκαταστήσουν στα κινητά τηλέφωνά τους την εφαρμογή δωρεάν, αλλά και να φροντίσει η Πολιτεία και οι ιδιώτες να οχυρωθεί κάθε περιοχή με απινιδωτές. «Είναι μια εφαρμογή που αφορά σε κάθε συμπολίτη μας. Καλώ τους φορείς της Πολιτείας και τις επιχειρήσεις να προμηθευτούν απινιδωτές, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο να υπάρχει ένα τέτοιο απλό μεν, σωτήριο δε, μηχάνημα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό. Πρώτοι εμείς στην Περιφέρεια θα προμηθευτούμε έναν απινιδωτή σε κάθε κτίριο των υπηρεσιών μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές«, Αναστάσης Στεφανάκης, δήλωσε ότι «ήδη ως οργανισμός έχουμε εκπαιδεύσει 100.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για να σώζουν ζωές παρέχοντας τις πρώτες άμεσες βοήθειες. Εγκαταστήσαμε χιλιάδες απινιδωτές, ειδικά σε σχολεία. Έχουμε δημιουργήσει τις κοινότητες πρώτων ανταποκρινόμενων σε επείγοντα συμβάντα, ώστε να φτάνουν εγκαίρως κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν σωθεί μέχρι σήμερα 25 ζωές συνανθρώπων μας, που έπαθαν καρδιακή ανακοπή. Περίπου 350.000 άτομα κάθε χρόνο καταρρέουν επειδή σταματά η καρδιά τους και δεν δέχτηκαν βοήθεια στα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Οι 100.000 από αυτούς θα μπορούσαν να σωθούν εάν είχαν εγκαίρως την κατάλληλη βοήθεια. Η στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύτιμη για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε διαθέσιμη δωρεάν για όλους τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Ήδη την έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα 1.000 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Η εφαρμογή είναι σε τρεις γλώσσες ήδη (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) και θα προστεθούν στην πορεία περισσότερες. Επίσης, ως οργανισμός καταγράψαμε όλους τους απινιδωτές στη χώρα, δημιουργώντας τον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών και πανελλαδικά υπάρχουν συνολικά 1.100. Χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, ειδικά τώρα που με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για την προμήθειά τους, η τιμή τους είναι περίπου 1.000 ευρώ και η διάρκεια ζωής τους 20 χρόνια. Η εφαρμογή iSAVElives καθοδηγεί ακόμη και τον πολίτη που δεν γνωρίζει από ΚΑΡΠΑ και παροχή πρώτων βοηθειών να τις παρέχει. Τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουν σε όλους τους Έλληνες είναι να εκπαιδευτεί ο πληθυσμός στις πρώτες βοήθειες, να πολλαπλασιαστούν οι απινιδωτές και να εγκαταστήσουν όλοι την εφαρμογή στα κινητά τους».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας, καθηγητής, B. W. Böttiger, που είναι και ο εμπνευστής του παγκόσμιου προγράμματος KIDS SAVE LIVES τόνισε πως «στην Ελλάδα υπολογίστηκε ότι 500 – 600 πολίτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα, όταν οι θάνατοι από καρδιακά επεισόδια φτάνουν στους 10.000 – 12.000. Ο χρόνος ανταπόκρισης σε μια καρδιακή ανακοπή είναι το Α και το Ω για τη σωτηρία της ζωής. Συνολικά στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος για να φτάσει ένα ασθενοφόρο στον πολίτη που υπέστη ανακοπή είναι 10 λεπτά. Η βοήθεια όμως πρέπει να δοθεί στα πρώτα 3 έως 5 λεπτά από το επεισόδιο. Δυο χέρια αρκούν για να σωθεί μια ζωή. Είναι σημαντικό όλοι και κυρίως τα παιδιά να μάθουν να δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόλις ένα 20% έως 40% του πληθυσμού (αναλόγως της χώρας) μπορούν να παρέχουν καρδιακή αναζωογόνηση. Αν το μάθει το 80% του πληθυσμού θα σώζονται μόνο στην Ελλάδα 1.000 – 2.000 ζωές πολιτών το χρόνο. Είναι σημαντικό επίσης κοντά στον ασθενή να υπάρχει ένας απινιδωτής».Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελος Χαριστέας, δήλωσε ότι «μια συνεργασία ανθρώπων στην Ελλάδα θα σώσει ζωές. Κατεβάστε την εφαρμογή, σώζει ζωές. Απευθύνομαι όχι μόνο στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας και τη χώρα μας».

Την εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν οι πολίτες δωρεάν στα smartphone τους, αναλόγως του λειτουργικού συστήματος που διαθέτουν:

-IOS: https://apps.apple.com/gr/app/isavelives-app/id1616495725?l=el

-Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kidssavelives.isavelives

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε βίντεο με την εφαρμογή: https://youtu.be/zkGeh8bKt8k.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ