Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
x

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΐΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Η εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση στο σκέλος της απόφασης, με το οποίο ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούση.

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο ο 39χρονος προπονητής ιστιοπλοΐας να δικαστεί ξανά για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος της ανήλικης αθλήτριάς του, Αμαλίας. Πρόκειται για κατηγορία για την οποία ο ίδιος πρόσφατα είχε κριθεί αθώος, κατά πλειοψηφία, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Τώρα, όμως, η υπόθεση φέρεται να παίρνει νέα τροπή, καθώς η εισαγγελέας Εφετών Ιωάννα Τσάλη άσκησε έφεση στο σκέλος εκείνο της απόφασης, με το οποίο ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Όπως φέρεται να αναφέρει η εισαγγελέας στο κείμενο της έφεσής της, η νεαρή κοπέλα και καταγγέλλουσα, όταν περιέγραφε τον βιασμό της από τον κατηγορούμενο, έλεγε την αλήθεια και αναφερόταν σε πραγματικά περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος, με τη συγκεκριμένη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αφού αθωώθηκε για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, το οποίο έχει αποδεχθεί. Το δικαστήριο για το αδίκημα αυτό τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, ενώ δικαστές και ένορκοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό.

Η 21χρονη σήμερα Αμαλία είχε καταγγείλει ότι είχε βιασθεί από τον προπονητή της ενώ ήταν ανήλικη και έκανε μαζί του μαθήματα ιστιοπλοΐας. Η νεαρή κοπέλα είχε υποστηρίξει την καταγγελία της αυτή και στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου είχε καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών. Αντίθετα, ο 39χρονος στην απολογία του στο δικαστήριο είχε αρνηθεί το βιασμό της ανήλικης και είχε υποστηρίξει ότι είχε σχέση μαζί της, ενώ εκείνος ήταν 29 ετών και η κοπέλα μόλις 12! Μάλιστα, είχε αναφέρει πως η σχέση αυτή ήταν εν γνώσει των γονιών της κοπέλας -και δη, της μητέρας της- με την οποία, όπως είχε υποστηρίξει, συζητούσε ακόμη και το ενδεχόμενου γάμου με την κόρη της.

Τώρα, όμως η εισαγγελέας Εφετών, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, προχώρησε στην άσκηση έφεσης κατά του σκέλους εκείνου της απόφασης, με το οποίο ο 39χρονος αθωώθηκε για τον βιασμό. Κατά πληροφορίες, ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, η εισαγγελέας στην έφεσή της επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, για να στοιχειοθετηθεί βιασμός, δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά.

Αρκεί, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούλησή του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίστασή του. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ακόμη και αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του, ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

«Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής»

Σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά, η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να επισημαίνει στο κείμενο της έφεσής της πως η καταγγέλλουσα ήταν παιδί και ο 29χρονος τότε προπονητής της την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε. «Από το 2010 ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε» φέρεται ακόμη να αναφέρει η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως ο 39χρονος σήμερα άνδρας είχε θέσει την ανήλικη «σε κατάσταση υπακοής» και εκείνη λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, η καταγγέλλουσα δεν μπορούσε να ασκήσει αντίσταση, ενώ είχε χειραγωγηθεί από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της. Τέλος, η κυρία Τσάλη φέρεται να επισημαίνει πως το νεαρό κορίτσι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις, περιέγραψε πραγματικά γεγονότα και δεν είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος, ώστε να καταγγείλει τον 39χρονο έπειτα από τόσα χρόνια.

«Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο» αναφέρεται κατά πληροφορίες στην εισαγγελική έφεση, ενώ απορρίπτεται και ο ισχυρισμός ότι η νεαρή κοπέλα προέβη στην καταγγελία της, για να λάβει χορηγίες. Και αυτό καθώς, κατά την εισαγγελέα, η νεαρή γυναίκα ελάμβανε χορηγίες και πριν προχωρήσει στην καταγγελία της.

Πηγή: protothema
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ