Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΥΠΟΘΕΣΗ 10ΧΡΟΝΗΣ: ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΣΘ

Η διαρροή λεπτομερειών της δικογραφίας στα ΜΜΕ για την πολύκροτη υπόθεση με την αρπαγή του κοριτσιού προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΔΣΘ.

Αίτημα για προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση κατά του δικηγόρου της 33χρονης που κατηγορείται για την αρπαγή της 10χρονης υπέβαλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας.

Διαβάστε: Δίωξη για βιασμό και πορνογραφία στην 33χρονη

Ο Πρόεδρος του ΔΣΘ καλεί τον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά του δικηγόρου της 33χρονη (που ανήκει σε άλλον σύλλογο) για τη διαρροή λεπτομερειών της δικογραφίας στα ΜΜΕ και τη διερέυνηση τυχόν πειθαρχικά επιλήψιμων πράξεων που έλαβαν χώρα στα δικαστήρια της πόλης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 152 Κώδικα Δικηγόρων

«Όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ποινική προδικασία υποθέσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού, οφείλουν να προστατεύουν τους διαδίκους, πολύ περισσότερο όταν μεταξύ αυτών και μάλιστα στη θέση του θύματος βρίσκονται ανήλικοι», αναφέρει ο κ. Κουτσοχήνας

Αναλυτικά παρακάτω τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΘ

«Η αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας αποτελεί θεμελιώδη ρύθμιση του δικαιικού μας συστήματος, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην προστασία της προσωπικότητας των διαδίκων. Κατά το νομοθέτη, ο σκοπός αυτός επικρατεί έναντι του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού.

Έτσι, όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ποινική προδικασία υποθέσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και πολίτες) οφείλουν να προστατεύουν τους διαδίκους, πολύ περισσότερο όταν μεταξύ αυτών και μάλιστα στη θέση του θύματος βρίσκονται ανήλικοι.

Ως Πρόεδρος του ΔΣΘ καλώ τους συναδέλφους να επιδεικνύουν υπεύθυνη στάση και αξιοπρεπή συμπεριφορά, που συνάδει με το λειτούργημα του δικηγόρου, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πειθαρχικά συμβούλια του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε υποθέσεις που είναι αρμόδια είτε διότι πρόκειται για συμπεριφορά μέλους του ΔΣΘ είτε διότι πρόκειται για συμπεριφορά που εκδηλώθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από δικηγόρο άλλου Συλλόγου, οφείλουν να εξετάζουν χωρίς καθυστέρηση και με ιδιαίτερη προσοχή αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ειδικά για την υπόθεση με θύμα ανήλικη, που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ανακοίνωση λεπτομερειών της δικογραφίας στα ΜΜΕ και του ζήτησα να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικά επιλήψιμων πράξεων δικηγόρου, που έλαβαν χώρα στα δικαστήρια της πόλης μας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 152 Κώδικα Δικηγόρων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ