Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
x

ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΝΕΑ NAVTEX: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια.

Να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για τη νέα παράνομη Navtex για έρευνες νότια του Καστελόριζου καλεί την Άγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει, πάντως, αν αποσύρεται ή όχι από τις διερευνητικές που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Διαβάστε σχετικά: Τορπίλη Ερντογάν στις διερευνητικές

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως η γείτονα δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο και «εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή».

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας» σημειώνει η ελληνική διπλωματία.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα εξέδωσε αργά χθες το βράδυ νέα παράνομη Navtex με την οποία δεσμεύεται περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη νέα τουρκική Navtex:

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
 
Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ