Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 53% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασιλείο, ενώ το 47% υπέρ της ανεξαρτησίας

Οι περισσότεροι Σκωτσέζοι τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία στη Σκωτία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται το Σάββατο.

Η Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον κρίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit σήμανε πως η ανεξαρτησία της Σκωτίας τίθεται ξανά στην ημερήσια διάταξη, δύο χρόνια αφότου η πρόταση αυτή απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα.

Ενώ οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κατά 52% έναντι 48%, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής κατά 62% έναντι 38% κατά, αποτέλεσμα που για την Στέρτζον μετέβαλε άρδην το πολιτικό τοπίο όσον αφορά την ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας.

Όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, το 53% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασιλείο, ενώ το 47% υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ακόμη και στην ερώτηση εάν θα προτιμούσαν να μείνουν στην ΕΕ, αλλά να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το 46% εκ των 1.006 προσώπων του δείγματος απάντησε ότι θα προτιμούσε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασιλείο και μόλις το 37% απάντησε ότι προτιμά η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζο Τουάιμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της YouGov, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη» και δυσανάγνωστη. «Συνεχίζει να υφίσταται μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το ποια θα είναι η σχέση του ΗΒ με την ΕΕ μακροπρόθεσμα. Πολλά μπορεί να αλλάξουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν σε αυτό το μέτωπο τα επόμενα χρόνια».

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία με 55% έναντι 45%. Έκτοτε όμως το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) αύξησε πολύ τη δύναμή του: εξασφάλισε τις 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του 2015.

Η Στέρτζον διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά προετοιμασίες για να τεθεί εκ νέου θέμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ.

Για την Μέι αποτελεί προτεραιότητα η παραμονή της Σκωτίας στο ΗΒ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit· δηλώνει ότι δεν θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας), τον επίσημο μηχανισμό για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το διαζύγιο του ΗΒ με την ΕΕ, πριν εξασφαλίσει τη συναίνεση όλης της χώρας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ