Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
x

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν και ο Ζεμούρ θα κονταροχτυπηθούν προκειμένου να εισέλθουν στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της ηγέτιδος της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λέπεν, την Κυριακή συστρατεύθηκε με τον επίσης ακροδεξιό υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία, Ερίκ Ζεμούρ. Στόχος της ενέργειάς της η υπονόμευση της προσπάθειας της θείας της να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 22ας Απριλίου. Στις δημοσκοπήσεις φέρεται σίγουρος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Η στάση που τήρησε στην ουκρανική κρίση φαίνεται ότι ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη θέση του, μειώνοντας σημαντικά τις ελπίδες των υπόλοιπων υποψηφίων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Μαρεσάλ, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουλόν πριν από μερικές ημέρες, χαρακτήρισε τον Μακρόν «πρόεδρο του διχασμού», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει πολιτική μεταμόρφωση και ότι η νίκη είναι εφικτή».

Η σύστρατευσή της με το αντίπαλο της θείας της στρατόπεδο και η αποφασιστικότητά της να προκαλέσει οικογενειακή ρήξη φαίνεται ότι διέσωσαν την υποψηφιότητα του Ζεμούρ, τα ποσοστά του οποίου καταβαραθρώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν και ο Ζεμούρ θα κονταροχτυπηθούν προκειμένου να εισέλθουν στον δεύτερο εκλογικό γύρο ως αντίπαλοι του Εμανουέλ Μακρόν, αφού η υποψηφιότητα της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές δεν κατάφερε να αποκτήσει δυναμική.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και διενεργήθηκε από την Ipsos-Sopra-Steria προβλέπει για τον πρώτο γύρο νίκη Μακρόν με 30,5% των ψήφων, καθώς η θέση του ενισχύθηκε σημαντικά από τη στάση του στην ουκρανική κρίση. Αντιστοίχως η Λεπέν συγκεντρώνει το 14,5% των ψήφων, ο Ζεμούρ το 13%, ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελενσόν το 12% και η Πεκρές μόλις το 11,5%. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μαριόν Μαρεσάλ θα είναι η μελλοντική ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς. Το 2012 εξελέγη βουλευτής σε ηλικία 22 ετών, η νεότερη στη Γαλλία. Αργότερα αποσύρθηκε από την κεντρική πολιτική σκηνή προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην κόρη της.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή φωτογραφίας: A.P. Photo/Jean-Francois Badias
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ