Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΠΙ; Η 3D ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε ερευνητικό επίπεδο για την παρασκευή εξατομικευμένων μορφών χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων

Στην υπηρεσία της φαρμακευτικής έχει μπει πλέον η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο το 3d printing αναμένεται να δημιουργήσει τα χάπια του μέλλοντος, τα οποία θα εξυπηρετούν τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή.

Τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης και τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται παρουσίασε η χημικός μηχανικός, MSc, PhDc στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Τσινταβή, στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής. Όπως ανέφερε, πρόκειται πρακτικά για μία νέα μέθοδο παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων που επιτρέπει τη διαμόρφωση του σχήματος και της επικάλυψης του χαπιού, έτσι ώστε να δραστικά του χαρακτηριστικά να αποδεσμεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Μάλιστα, μπορεί συνδυάσει περισσότερα του ενός δραστικά στοιχεία, ακόμα και όλη τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενή σε ένα μόνο δισκίο. Ταυτόχρονα επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων για άμεση χρήση και κατανάλωση στο σημείο όπου υπάρχει ανάγκη.

Η κ. Τσινταβή σημείωσε πως η τεχνολογία έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς παρέχει ευκολία στη χρήση, διευρυμένες επιλογές, ταχύτητα και ακρίβεια στην κατασκευή. Πρόκειται δηλαδή για μία οικονομική τεχνολογία, φιλική προς το περιβάλλον, που μπορεί να προσφέρει άμεση παραγωγή και χρήση προϊόντων. Κομβικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να γίνει εύκολα η αλλαγή του σχήματος και του μεγέθους ανάλογα με τον ασθενή, κάτι που μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή σε παιδιατρικά και γηριατρικά φάρμακα, ενώ μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να επιτύχει εξαιρετικά χαμηλή δόση ανάλογα με την ανάγκη του ασθενή. Η δε άμεση παραγωγή του προϊόντος είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε χειρουργεία, ασθενοφόρα ή ζώνες κρίσης, αλλά και καθοριστική για χρήση σκευασμάτων με σύντομο χρόνο ζωής ή σταθερότητας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα πρόσφατα εγκεκριμένο από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) φαρμακευτικό προϊόν ταχείας αποσάθρωσης, το Spritam, που χρησιμοποιεί τη Zip-doze τεχνολογία, την οποία έχει πατεντάρει η εταιρεία. «Ουσιαστικά δημιουργούν ένα δισκίο με πολλά διάκενα και μπορεί να εισχωρήσει το νερό πιο εύκολα και να αποσαθρωθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα συμβατικά σκευάσματα», εξήγησε στη Voria.gr η κ. Τσινταβή.

Τα ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΠΑ

Έρευνες στον τομέα αυτόν γίνονται και στην Ελλάδα, με το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ να έχει ήδη ολοκληρώσει δύο προγράμματα. Όπως επισήμανε η κ. Τσινταβή, το πρώτο πρόγραμμα ονομάζεται Partial tablet coating by 3D printing και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάρμα. «Κάναμε κάποια πειράματα, με τα οποία μεταβάλαμε την επικάλυψη που κάναμε με το 3d printing στα δισκία ως προς το πάχος και την πυκνότητά της και είδαμε πώς μεταβάλλεται ο ρυθμός αποδέσμευσης του δραστικού συστατικού», εξήγησε. Τα πειράματα έδειξαν υπάρχει δυνατότητα χρήσης λιπιδίων στην τρισδιάστατη εκτύπωση για τη μερική επικάλυψη δισκίων και τη ρύθμιση του ρυθμού αποδέσμευσης χωρίς να μεταβάλλεται η σύνθεση του πυρήνα του σκευάσματος.

Το εργαστήριο, εξάλλου, δημιούργησε ένα σύστημα, το οποίο όχι μόνο μπορεί να εκτυπώσει τη φαρμακοτεχνική μορφή που ο καθένας θέλει, αλλά μέσω κάποιων απλών αναλυτικών τεχνικών να διασφαλίσει και την ποιότητα αυτού που παράγεται και την ποιότητα όλης της παραγωγικής διαδικασίας. «Μπορούμε να καταγράψουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τα στοιχεία να μπουν σε μία βάση δεδομένων, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα του συστήματος, από τον έλεγχο των φαρμακευτικών υλών έως το τελικό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτή η προσέγγιση παρέχει ένα σύστημα με επίκεντρο στον ασθενή, αξιόπιστο και ευέλικτο, ικανό να παρασκευάσει το φάρμακο, να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και να διασφαλίζει την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα για κάθε διαδικασία που ακολουθείται. Δηλαδή, ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού ενός εξατομικευμένου φαρμακευτικού προϊόντος, από τις πρώτες ύλες έως τον ασθενή, καταγράφεται και καθίσταται πλήρως ανιχνεύσιμη σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος και η ασφάλεια των ασθενών».

Τροχοπέδη, σύμφωνα με την κ. Τσινταβή, αποτελεί προς το παρόν το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση της τεχνολογίας, που έτσι κι αλλιώς τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν στοχεύει στη μαζική παραγωγή, καθώς προς το παρόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ταχύτητες της βιομηχανίας, αλλά στις εξατομικευμένες μορφές για συγκεκριμένους ασθενείς,.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ