Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
x

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Για να εκλεγούν οι υποψήφιοι πρόεδροι, θα πρέπει να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα υποψηφίων προέδρων του σώματος στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Mάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες την Τρίτη στις 10.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 έως τις 11.15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 12.00.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες. Οι υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν ή να αποσυρθούν πριν από κάθε γύρο ψηφοφορίας.

Για να εκλεγούν, θα πρέπει να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία, δηλαδή 50% συν μία ψήφο. Λόγω της πανδημίας, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Εάν μετά από τρεις γύρους δεν έχει αναδειχθεί νικητής, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στις 14.00, στις 17.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ