Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
x

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

H σιωπή του υπουργού Εξωτερικών και του Μαξίμου θα αιτιολογηθεί ως απόπειρα ενίσχυσης του Ζάεφ, ώστε να επιτύχει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, ώστε να απορρίψουν οι Σκοπιανοί τη συμφωνία στο Δημοψήφισμα.

Είναι όντως αληθές, ότι με τη Συμφωνία αναγνωρίσθηκε η εθνότητα και η γλώσσα των Σλάβων ως μακεδονικές, τα δε εξ αντιθέτου επιχειρήματα που φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι για μικρά παιδιά. Όπως και οι υποσημειώσεις που υποστήριζε ότι έθετε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάθε φορά που παραχωρούσε και κάτι σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Άλλωστε, κανείς μέχρι τώρα δεν διόρθωσε τους Σκοπιανούς αξιωματούχους, ούτε αυτοί στα επιχειρήματά τους αναφέρουν τους αστερίσκους που έθεσε ο κ. Ν. Κοτζιάς, στάχτη στα μάτια των Ελλήνων. Ούτε και από ελληνικής πλευράς υπήρξε δημόσια καταδίκη της παρασπονδίας των Σκοπιανών, που χαστουκίζουν καθημερινώς τους κομπορρήμονες αξιωματούχους της Ελλάδας, που υπέγραψαν την συμφωνία.

Υποθέτω, ότι η σιωπή του ΥΠΕΞ και του Μαξίμου, θα αιτιολογηθεί ως απόπειρα ενίσχυσης του Ζάεφ, ώστε να επιτύχει το "ναι" στο δημοψήφισμα, και να μη του φέρουν προσκόμματα. Όμως, εμπεδώνεται ήδη, όχι μόνον στους Σλάβους και Αλβανούς ότι είναι Μακεδόνες, αλλά και στο διεθνές κοινό. Πώς θα αλλάξει αυτό μετά το δημοψήφισμα; Θα τρέχει ο κ. Ν. Κοτζιάς σε όλες τις πρωτεύουσες και σε όλα τα ΜΜΕ να τους πείσει περί του αντιθέτου; [Αν και έχω την αίσθηση, ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς κάποιες φορές ταξιδεύει για να ταξιδεύει, επειδή δεν έχω αντιληφθεί την σκοπιμότητα όλων των ταξιδιών του].

Ως προς την πιθανότητα υπερψήφισης του «ναι» κατά το δημοψήφισμα, έχω τοποθετηθεί πολύ πριν ανακοινωθεί, υπενθυμίζοντας την φράση της μεγάλης Ελένης Βλάχου ότι «το δημοψήφισμα το κερδίζει αυτός που το διοργανώνει». Συμφώνως προς τις δημοσκοπήσεις, το "ναι" φαίνεται εξασφαλισμένο, όμως υπάρχει αλλού το πρόβλημα.

Ότι πρέπει η αποχή να μη ξεπερνά το 50%. Πρέπει δηλαδή, οι μισοί ψηφοφόροι των Σκοπίων, συν ένας, να βρεθούν στην κάλπη, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσουν. Οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1.806.336 και για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό 903.168 συν ένας, δηλαδή, 903.169 ψηφοφόροι. Αυτό είναι και το στοίχημα του δημοψηφίσματος.

Όμως, δεν είναι γνωστό πόσο "καθαροί" είναι οι εκλογικοί κατάλογοι. Ο Γκρούεφσκι αφενός είχε φορτώσει με μαϊμού ψηφοφόρους, ακόμη και από την Αλβανία, τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ δεν είχαν σβηστεί οι θανόντες. Έγιναν προσπάθειες εκκαθάρισης, άγνωστο όμως πόσο επιτυχείς. Ίσως, στην πραγματικότητα οι 903.168 έπρεπε να είναι λιγότεροι.

Πέραν αυτού, ο Ζάεφ απέκτησε πρόσθετους υποστηρικτές του "ναι". Η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, ενώ μέχρι πρό τινος εμφανιζόταν δυναμικά κατά της συμφωνίας και υπέρ του "όχι", εδώ και καιρό σιωπά. Πληροφορίες φέρουν τον αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες να τους υποσχέθηκαν ότι αν δεν αντιδράσουν στο δημοψήφισμα, το Πατριαρχείο ΚΠόλεως θα τους αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Για να παρακαμφθεί ο μακεδονισμός, ίσως πάρουν την ονομασία "Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αχρίδας", οπότε θα εξεγερθούν οι Σέρβοι, και θα υπάρξει κι άλλο πρόβλημα στο Πατριαρχείο ΚΠόλεως με το Πατριαχείο της Σερβίας, που γνωρίζει προφανώς τι τεκταίνεται και έχει ήδη αντιδράσει στην πράξη αναγνώρισης αυτοκεφαλίας σε ομάδα χριστιανών της Ουκρανίας. Η Εκκλησία στα Σκόπια, παίζει καθοριστικό πολιτικό ρόλο.

Αλλά, και η αντιπολίτευση "τα γυρίζει". Είχα ενημερώσει προ καιρού, περί ύπαρξης σχεδίου νόμου για παραγραφή ή μείωση των επιπτώσεων στις κακουργηματικές πράξεις του Γκρούεφσκι και άλλων αξιωματούχων. Είναι φυσικό, ότι θα εξαρτηθεί από την στάση του κόμματος του Γκρούεφσκι αν θα πάει στην Βουλή για ψήφιση.

Παραλλήλως, είναι ασφυκτικές οι πιέσεις στον Μίτσκοσκι, διάδοχο του Γκρύεφσκι, δυτικοθρεμμένο κι αυτόν, ώστε το κατηγορηματικό όχι, και η αποχή από την ψηφοφορία, θα αντικατασταθεί από ψήφο κατά συνείδηση.

Έτσι, ωραία και καλά, ενεργεί το σύστημα, και είναι απλώς ανοησία να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί βαρώντας τα νταούλια, να το ανατρέψει. Μόνον κάποιος παντελώς άσχετος με την πολιτική μπορεί να το πιστεύει.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ