Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
x

Η ΜΟΣΧΑ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Οι ροές σε έναν κεντρικό αγωγό από τον κορυφαίο προμηθευτή της περιοχής πρόκειται να σταματήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου

Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Οι ροές σε έναν κεντρικό αγωγό από τον κορυφαίο προμηθευτή της περιοχής πρόκειται να σταματήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με την κατάθεση του φινλανδού εισαγωγέα Gasum. Το ίδιο συνέβη τον Απρίλιο για την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Οι χαμένες προμήθειες πιθανότατα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, με τα καύσιμα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια παρά για θέρμανση όπως σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο», δήλωσε η φινλανδική εταιρεία. «Η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector».

Η διακοπή έρχεται επίσης μια εβδομάδα μετά τη λήξη των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από τη Ρωσία, που συμπίπτει με την απόφαση να επιδιωχθεί η ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία. Η Ρωσία είπε ότι μια είσοδος θα έχει συνέπειες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Τα ευρωπαϊκά έθνη διχάζονται σχετικά με το πώς να χειριστούν την απαίτηση της Μόσχας από τα τέλη Μαρτίου ότι όλες οι πληρωμές για τα καύσιμα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση διαφορετικά. Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου οι μισοί από τους ξένους πελάτες της Gazprom συμμορφώθηκαν με το αίτημα και άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες συνεχίζουν να ρέουν στη Φινλανδία μέσω του αγωγού Balticconnector από την Εσθονία, αλλά η χωρητικότητά του μπορεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση. Αυτό συμβαίνει αφού ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη στραφεί σε άλλα καύσιμα ή έχουν εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες. Για τον ερχόμενο χειμώνα, η κυβέρνηση συμφώνησε την Παρασκευή να ενοικιάσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG μαζί με την Εσθονία.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ