Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
x

ΟΙ G7 ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων», δηλώνουν οι επτά ισχυρότερες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτουν.

Οι υπουργοί Οικονομίας της G7 είχαν τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή και δήλωσαν ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του Δεκέμβρη, ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο σε ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Πριν από τη συνάντηση, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει να δίνει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στις χώρες που θα αποφασίσουν να υιοθετήσουν τέτοιου τύπου περιορισμούς, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή προς την Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αντιδρώντας σε σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ