Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022
x

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Η Αίγυπτος θα μειώσει κατά 10% τις εισαγωγές σιταριού, εξαιτίας της ανόδυ των τιμών που προέκυψαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές σιταριού κατά 500.000 τόνους ετησίως, ή περίπου 10%, βγάζοντας περισσότερο επιδοτούμενο ψωμί από το σιτάρι της, δήλωσε ο υπουργός Εφοδιασμού Aly El-Moselhy, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο παλεύει με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να ενισχύσουν την εξάρτησή τους από την τοπική παραγωγή σιταριού σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον λογαριασμό των εισαγωγών.

Οι αρχές καλούν τους μυλωνάδες που παράγουν το αλεύρι για το πρόγραμμα επιδότησης να αυξήσουν την ποσότητα του πίτουρου σιταριού που χρησιμοποιείται. Η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί κλειδί στο έθνος των 100 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η πλειοψηφία επωφελείται από το επιδοτούμενο ψωμί, με τους αξιωματούχους να έχουν κατά νου το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και άλλων αυξήσεων του κόστους που συνδέονται με την πρόσφατη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας.

Ο El-Moselhy δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει 5 εκατομμύρια-5,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού κατά το επόμενο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Ιουλίου. Τα τρέχοντα αποθέματα σιταριού είναι αρκετά για 5,7 μήνες, είπε, και οι αγορές τοπικού σιταριού είναι αυξημένες κατά 12% σε 3,92 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ