Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς βρέθηκε θετικό το δείγμα του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα αργά το βράδυ ο ΕΟΔΥ σχετικά μετά αποτελέσματα του δείγματος του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, το οποίο τελικά είναι ανεμοβλογιά.

Διαβάστε: Ανεμοβλογιά τελικά το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι «σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ».

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ