Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021
x

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ποιοι οι λόγοι που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ενδιαφερόμενους για αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη χρονική περίοδο–Πού υπάρχει κινητικότητα

Η επένδυση στα ακίνητα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελούσε και αποτελεί επενδυτικό όχημα ή απλά τη μετάβαση από το ενοίκιο στο…δικό μας κεραμίδι, στο οποίο διαχρονικά οι Έλληνες επιμένουμε.  

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των τραπεζών βλέπουν την αγορά ακινήτων δεμένη στο άρμα της ανάπτυξης, εκτιμώντας, μάλιστα, ισχυρή άνοδο των τιμών τα επόμενα χρόνια χωρίς τον κίνδυνο να δημιουργηθεί φούσκα.

Όπως εκτιμούν, η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου, όπου οι τιμές θα ανεβαίνουν και οι αγοραστές θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν. Το κεφάλαιο της αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις επενδύσεις σε ελληνικά οικιστικά ακίνητα να ανέρχονται σε μόλις 1,5 δισ. ευρώ το 2019, τελευταία χρονιά προ κορωνοϊού, έναντι 25 δισ. ευρώ που ήταν το 2007, τελευταία χρονιά πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης την οποία ακολούθηκε η ελληνική.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο 2007-2019 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων υποχώρησαν κατά 40%. Η ατμομηχανή του real estate άρχισε να παίρνει μπρος στα τέλη του 2018 και το 2019 να καταγράφεται αύξηση τιμών κατά 7,8%. Έναν χρόνο αργότερα, με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,1% αντίστοιχα. Το β΄ τρίμηνο του 2021, βάσει των στοιχείων που συλλέγονται από τις τράπεζες, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν αυξημένες κατά 4,1% (προσωρινά στοιχεία ΤτΕ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Για το α΄ τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε στο 3,8%.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι μετά την παρατεταμένη καταιγίδα της δεκαετούς κρίσης, αλλά και της πανδημίας που έβαλε στον πάγο σχέδια και ανέτρεψε μία σειρά συναλλαγών που ήταν δρομολογημένες,  η αγορά ακινήτων ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης με ταχύτατους ρυθμούς.

Αποτελεί, λοιπόν, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία η περίοδος που διανύουμε για την απόκτηση  κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη που ενεργοποιεί τα τελευταία χρόνια τα αντανακλαστικά και ξένων επενδυτών λόγω των ευκαιριών που ανακαλύπτουν.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν ελκυστική την περίοδο που διανύουμε

- Στην περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η ανοικοδόμηση στην οποία είχε στηριχτεί για χρόνια η αγορά κατοικίας είχε σταματήσει. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επανέλθει με περιορισμένους, αλλά σταθερούς ρυθμούς γεγονός που δημιουργεί ένα μικρό απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων που αποτελεί δέλεαρ για κάποιους εν δυνάμει αγοραστές. Οι περισσότερες νεόδμητες οικοδομές, που είτε έχουν αποπερατωθεί είτε είναι σε στάδιο κατασκευής, εντοπίζονται στην Πυλαία και στην Καλαμαριά, περιοχές που καταγράφουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

-Οι αγοροπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία ήταν, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικά μειωμένες. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ακόμη ακίνητα προς διάθεση παλιά, που είναι σε χαμηλότερες τιμές αλλά και νεότερα, δεκαπεντατίας, τα οποία προσφέρονται σε ελκυστικά τιμήματα.

Όπως εξηγούν γνώστες της αγοράς ακινήτων η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για μεταχειρισμένα διαμερίσματα μέχρι 80 τμ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν έως 1.000 ευρώ το τμ. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που στο παιχνίδι μπαίνουν κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν σε χαμηλές τιμές παλιά διαμερίσματα, τα οποία τα ανακαινίζουν εκτοξεύοντας την τελική τιμή πώλησης τους σημαντικά προς τα πάνω.   

-Την ίδια ώρα οι τράπεζες αρχίζουν να ανοίγουν τις κάνουλες της δανειοδότησης για κάποιους αγοραστές ακινήτων. Η δυνατότητα αυτή που δίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναμένεται να λύσει τα χέρια αρκετών ενδιαφερόμενων με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος των εν δυνάμει αγοραστών, γεγονός που, εκτιμάται, πως θα πυροδοτήσει και την άνοδο των τιμών.

Προβλέποντας ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα περίπου σε 3,5% έως 4%, οι τράπεζες κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 4% έως 5% σε σταθερή βάση.

Η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, λαμβάνει το τελευταίο διάστημα περαιτέρω ώθηση και από τις  μεταβιβάσεις ακινήτων μετά τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις.

Πέρα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το κύμα των μεταβιβάσεων εντείνεται και από τον μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ και από την αναστολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου μέχρι τέλη του έτους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ