Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ: Η ΕΕ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

«Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Οι άνθρωποι -δικαίως- περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι για αυτό», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν

Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να συντάξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να απαλλαγούν από την ανάγκη της ρωσικής ενέργειας, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η πρωτοβουλία θα βασιστεί στις υπάρχουσες κινήσεις της ΕΕ για την εξάλειψη του ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα συνδράμει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

«Ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν από την πόλη Λιτόμισλ της Τσεχίας, στο πλαίσιο τελετής για την έναρξη της εξάμηνης θητείας της χώρας στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Οι άνθρωποι -δικαίως- περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι για αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που αναμένεται γύρω στα μέσα Ιουλίου, θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μίας «ξεκάθαρης ιδέας» για το πού θα περικοπεί ο ρωσικός εφοδιασμός σε ενέργεια, καθώς επίσης αυτό να γίνει «με έξυπνο τρόπο».

«Χρειαζόμαστε ένα καλό, κοινό σχέδιο για να υπάρχουν καύσιμα εκεί που χρειάζονται  περισσότερο», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ