Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
x

ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΓΙΑ SOFAGATE: ΑΝ ΦΟΡΟΥΣΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για το «Sofagate» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν».

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια, με αφορμή το περίφημο «Sofagate», το περιστατικό που τη βρήκε να παρακολουθεί όρθια τους Σαρλ Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν να κάθονται πρώτοι για να συζητήσουν, χωρίς να της προσφέρουν θέση, κατά την πρόσφτη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, σχολίασε για πρώτη φορά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αγκυρα. Τότε, που αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαι η πρόεδρος της Κομισιόν και με αυτόν τον τρόπο περίμενα να μου συμπεριφερθούν κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία. Σαν την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά όχι», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν. Οπότε πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;».

«Στις φωτογραφίες προηγούμενων συναντήσεων, δεν είδα έλλειψη καρεκλών, αλλά και πάλι δεν είδα καμία γυναίκα σε αυτές τις φωτογραφίες», είπε μεταξύ άλλων.
Φον ντερ Λάιεν: Ενιωσα πληγωμένη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Κατά τις δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι πληγώθηκε και αισθάνθηκε μόνη. «Αξιότιμοι βουλευτές, πολλοί από εσάς θα έχετε παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν – ειδικά οι γυναίκες μέλη αυτού του Σώματος. Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε ακριβώς πώς ένιωσα. Ένιωσα πληγωμένη και μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία», ανέφερε.

«Επειδή δεν πρόκειται για διάταξη θέσεων ή πρωτόκολλο. Αυτό φτάνει στον πυρήνα του ποιοι είμαστε. Αυτό αφορά τις αξίες που αντιπροσωπεύει η Ένωσή μας, και αυτό δείχνει πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουμε προτού οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες, πάντα και παντού», συμπλήρωσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ