Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
x

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ

Στελέχη των δημοτικών αστυνομιών ρίχνονται καθημερινά, ακόμα και τους θερινούς μήνες, στη μάχη για τον εντοπισμό αγνοούμενων.

Στη μάχη έγκαιρης αναζήτησης παιδιών και ενηλίκων που έχουν εξαφανιστεί, υπό τον συντονισμό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ρίχνονται εθελοντικά, και εν μέσω θέρους, οι Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας της χώρας μετά από την ολοκλήρωση Πρόγραμματος Εκπαίδευσης και την ένταξή τους στα Συντονιστικά Προγράμματα Έγκαιρης και Έγκυρης Ειδοποίησης των πολιτών Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas.

Μέλη της μεγάλης οικογένειας του Οργανισμού, δίπλα στους εξειδικευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, και παράλληλα, συμπαραστάτες στην αγωνία και την απελπισία των οικείων των αγνοούμενων ατόμων που τους αναζητούν με κάθε πρόσφορο τρόπο, οι άνθρωποι των Δημοτικών Αστυνομιών ανά την Ελλάδα στέλνουν το δικό τους μήνυμα, αναδεικνύοντας τη χώρα μας, ως ένα από τα κράτη που χάρη στη συνεργασία παρέχει άμεσες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ανήλικους από 0 έως 18 χρονών και ενήλικες από 18 έως 60 χρονών που εξαφανίζονται.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εδώ και 27 χρόνια, έχει ως μοναδικό στόχο να υπηρετεί τα παιδιά στηρίζοντας τους θεσμούς. Σε συνεργασία πάντα με τις Αρχές, και σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και των συναρμόδιων Αρχών, καθώς και στο πλαίσιο σχετικών Συμφώνων Συνεργασίας, ο Οργανισμός υλοποιεί δράσεις και υπηρεσίες που παρέχει πανελλαδικά, δωρεάν, ώστε να θωρακίζονται τα παιδιά και οι ενήλικες, οξύνοντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και θέτοντας στη διάθεσή τους υπηρεσίες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Δημοτικών Αστυνομιών έχει ως στόχο την προετοιμασία και ένταξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον επιχειρησιακό βραχίονα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πιο συγκεκριμένα, στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000, της Εθνικής Γραμμής για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017 και της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», για την επιχειρησιακή τους συνδρομή σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων ή και περιστατικών εξαφανίσεων ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.

Η διάρκεια του βασικού προγράμματος είναι 16 ώρες κατά τις οποίες οι Δημοτικοί Αστυνομικοί εκπαιδεύονται σε θεωρητικά ζητήματα με πρακτική και ασκήσεις πεδίου να ακολουθούν. Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, και μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει εκπαιδεύσει 16 Δημοτικές Αστυνομίες, με συνολικά περίπου 500 εκπαιδευμένους Δημοτικούς Αστυνομικούς των ακόλουθων Δήμων: Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Πειραία, Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Πύργου, Δήμος Δράμας, Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Βόλου, Δήμος Ελευσίνας, Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Μεσσήνης, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Παύλου Μελά και Δήμος Αχαρνών.

Το 2020 η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιούργησαν ένα πρότυπο Ειδικό Εγχειρίδιο Κινητοποίησης, το οποίο διανέμεται σε κάθε Δημοτική Αστυνομία που ολοκληρώνει την εκπαίδευση με σκοπό την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και στόχο την άμεση ανταπόκριση και τη βέλτιστη αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης και ειδικά περιστατικών εξαφανίσεων στην περιοχή ευθύνης τους. Η δεύτερη ανανεωμένη έκδοσή του Ειδικού Εγχειριδίου Κινητοποίησης, η οποία προετοιμάζεται και πάλι από κοινού από τους δύο φορείς, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Ακαδημίας Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Smile Academy, μίας Ακαδημίας με φυσική και ψηφιακή παρουσία, την οποία έχει ιδρύσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων, στάσεων ζωής και συνηθειών από μικρούς και μεγάλους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού συγχαίρει τους συνεργάτες του στις Δημοτικές Αστυνομίες ανά την Ελλάδα για το πολύτιμο έργο και την ευαισθησία τους, και καλεί με τη σειρά τους αντίστοιχους Δήμους να ακολουθήσουν αυτό το λαμπρό παράδειγμα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εξειδικευμένες δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εξαφάνισης παιδιού ή ενηλίκα θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia/.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ